Na falošné správy bude Facebook upozorňovať aj v Nemecku

Falošné správy na Facebooku budú môcť označovať nie len Američania ale aj Nemci. Sociálna sieť v krajine sprístupnila nový nástroj, ktorý by mohol pomôcť odlíšiť skutočné správy od správ z pochybných zdrojov.

17.01.2017 07:30
Instant Articles, Facebook Foto:
Ilustračné foto
debata

Zdá sa, že ovplyvňovanie volieb pomocou cielených príspevkov na sociálnych sieťach je skutočnou hrozbou, ktorej je len veľmi ťažké čeliť. Aspoň čiastočne je však možné obmedziť šírenie poplašných a zavádzajúcich správ z pochybných zdrojov, ktoré tomu napomáhajú.

Facebook v súvislosti s prezidentskými voľbami v Spojených štátoch sprístupnil nástroj, ktorý užívateľom umožňuje nahlasovať príspevky so sporným obsahom. O tom, či je naozaj sporný nerozhoduje umelá inteligencia ale pracovníci nezávislých organizácií, s ktorými Facebook spolupracuje, a ktorí sa riadia presne stanovenými pravidlami pre overovanie faktov. Ak vyhodnotia, že obsah príspevku je falošný či zavádzajúci, Facebook na to automaticky upozorní aj ostatných užívateľov, ktorí by si ho mohli prečítať. Ak ho budú chcieť ďalej zdieľať, stránka im zobrazí varovanie.

Správy budú overovať neziskové organizácie aj novinári

Nie len Američania ale už aj Nemci budú v najbližších týždňoch môcť označovať pochybné príspevky. Facebooku budú s overovaním faktov pomáhať investigatívni novinári z neziskovej organizácie Correctiv. Ak potvrdia, že príspevok či odkazovaný článok je nepravý, zavádzajúci alebo pochádza z pochybného zdroja, sociálna sieť ho bude zobrazovať užívateľom menej často a takisto na jeho obsah čitateľa upozorní.

Nemecká vláda sa pred časom nechala počuť, že sa obáva vplyvu falošných správ šírených na internete, a to najmä v súvislosti s blížiacimi sa parlamentnými voľbami. Pravidlá pre šírenie zavádzajúcich a poplašných správ sú pritom v Nemecku oveľa prísnejšie než v Spojených štátoch. Facebook preto musí k označovaniu príspevkov pristupovať mimoriadne opatrne. Vo svojom oficiálnom vyhlásení napríklad uviedol, že bude penalizovať stránky, ktoré sa snažia vydávať za veľké vydavateľstvá alebo zavádzajú čitateľov odkazovaním na dôveryhodný zdroj informácií, za ktorým sa inak ukrýva falošná stránka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #facebook #parlamentné voľby #falošné správy #factcheck