Falošná aplikácia informuje o nedoručenej zásielke. Okráda aj Slovákov

Odkaz na aplikáciu zasiela útočník svojej obeti cez SMS. Po nainštalovaní sa aplikácia pokúša vylákať údaje z platobnej karty a následne v zariadení zmení PIN kód, aby ho obeť nemohla ďalej používať.

29.01.2017 11:35
malvér, mobil, advér, trójsky kôň, vírus,... Foto:
Ilustračné foto
debata (2)

Nie len v Českej republike ale už aj na Slovensku sa šíri podvodná mobilná aplikácia, ktorá na prvý pohľad pripomína oficiálnu aplikáciu Českej pošty. Od obetí sa pokúša vylákať peniaze pod zámenou nedoručenej zásielky, pri ktorej je údajne potrebné zmeniť adresu doručenia. Aby tak mohol adresát urobiť, musí si stiahnuť a manuálne nainštalovať aplikáciu, na ktorú odkazuje SMS správa odoslaná útočníkom. “Po inštalácii sa na displeji zobrazí ikona škodlivej aplikácie, ktorá je identická s ikonou oficiálnej aplikácie Českej pošty,” uviedol Lukáš Štefanko zo spoločnosti Eset, ktorá na nový podvod upozornila.

Nová podvodná aplikácia sa snaží oklamať svoju... Foto: Eset
Eset, podvodná aplikácia Nová podvodná aplikácia sa snaží oklamať svoju obeť pod zámienkou nedoručenej zásielky od Českej pošty.

Akonáhle si užívateľ aplikáciu nainštaluje, útočník získa prístup ku všetkým kontaktom uloženým v zariadení. Na ne môže zároveň odoslať identické SMS správy s podvodným odkazom. Ak užívateľ s infikovaným Androidom otvorí prehliadač Google Chrome, aplikáciu platobnej brány PayPal alebo Obchod Google Play, škodlivý kód mu zobrazí falošný formulár so žiadosťou o zadanie údajov z platobnej karty. Rovnako sa malvér správa aj pri návšteve stránok alebo aplikácií niektorých zahraničných bánk. “Akonáhle malvér začne vykrádať bankový účet svojej obete, dokáže na mobilnom telefóne zmeniť PIN kód,” doplnil Eset.

Útočník môže meniť podobu SMS správy a posielať aj odkazy na iné falošné aplikácie. Odporúčané je preto ignorovať správy od známeho alebo neznámeho čísla, ktoré vyzývajú k stiahnutiu aplikácie z neoficiálnych zdrojov.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #malvér #Eset #Česká pošta #podvodná aplikácia