Tip: Zamaskujte svoju identitu na internete pomocou VPN sietí

VPN služby vám síce anonymitu nezaručia, no zamaskujú vašu identitu a sprístupnia vám blokované stránky. Nie však zadarmo. Vyskúšali sme jednu z najlepších VPN služieb, ExpressVPN. Oproti bezplatnej Opere má viacero výhod.

04.02.2017 14:10
súkromie, internet, Google, privacy, ochrana,... Foto:
Ilustračné foto
debata (2)

Ak pracujete vo veľkej firme, ktorá vám umožňuje pracovať aj z pohodlia domova, zrejme ste sa s pojmom VPN už stretli. Virtuálna privátna sieť môže fungovať ako brána k firemnému intranetu, no takisto je využívaná aj bežnými užívateľmi, ktorí hľadajú spôsob ako si na internete zachovať aspoň nejakú formu súkromia. O úplnej anonymite v tomto prípade ale nemožno hovoriť.

Wikipédia virtuálnu privátnu sieť popisuje ako “sieť na prepojenie počítačov na rôznych miestach internetu do jednej virtuálnej počítačovej siete.” Zjednodušene povedané, počítače sa môžu nachádzať na rôznych miestach, ale vďaka VPN službám navonok vystupujú ako súčasť jednej (napríklad firemnej) siete. To zamestnancom umožňuje získavať prístup k firemným serverom, ktoré inak prístup “zvonka” z bezpečnostných dôvodov blokujú.

Nie ukryť, ale zamaskovať

Bežný užívateľ môže VPN služby využívať ako prostredníka pri surfovaní na internete. K internetovej stránke sa potom nepripája priamo, ale cez vzdialené servery, ktoré môžu byť umiestnené kdekoľvek na svete. Svoju identitu tak ukryje nie len pred prevádzkovateľom stránky, ale svojmu internetovému poskytovateľovi zas neprezradí, ktoré stránky navštevuje. To samozrejme platí len v prípade, ak svoju pravú tvár na stránke nevyzradí prihlásením sa k svojmu účtu.

Nie každého VPN siete oslovia. Zmysel majú nie len pri ukrývaní aktivity na internete, ale aj pri prístupe s službám, ktoré môžu byť v danej krajine blokované. Pomocou VPN bolo v minulosti možné sledovať seriály na americkom Netflixe. Na potulkách po svete zas môže VPN pomôcť získať prístup k niektorým domácim stránkam, ale aj k Facebooku, Instagramu a ďalším sociálnym sieťam, ktoré s obľubou blokujú národní cenzori v niektorých ázijských krajinách.

Za komfort ale aj väčšie zabezpečenie a lojalitu sa platí

Spoľahlivé VPN služby s primeraným zabezpečením sú zväčša spoplatnené. Neplatí to o prehliadači Opera, ktorý už aj v základnej verzii ponúka VPN prístup k serverom v piatich krajinách (Kanada, Spojené štáty, Nemecko, Holandsko, Singapur). Stačí v nastaveniach VPN povoliť a v ľavom hornom rohu ho jediným tlačidlom aktivovať. Nič viac, nič menej. Nevýhodou bezplatných riešení, vrátane toho od Opery, je nie úplná transparentnosť a často veľmi obmedzená rýchlosť pripojenia (kvôli už spomínanému pripájaniu sa cez ďalší uzol).

ExpressVPN ponúka nadštandardnú podporu a množstvo serverov

Okrem Opery, sme vyskúšali aj platenú VPN službu s názvom Express VPN. Je síce drahá, no veľmi komplexná, s nadštandardnou podporou, množstvom serverov po celom svete a jednoduchosťou obsluhy. ExpressVPN podporuje v podstate všetky populárne operačné systémy a platformy, vrátane Windowsu, Linuxu, MacOS, Androidu a iOS. Stačí si nainštalovať aplikáciu, vybrať cieľový server (respektíve krajinu, cez ktorú sa bude užívateľ k stránke virtuálne pripájať) a aktivovať pripojenie. Od tohto momentu všetka komunikácia na počítači putuje cez vzdialené servery. V žiadnej z používaných aplikácií nie je potrebné nič viac nastavovať.

Služba ExpressVPN je dostupná pre všetky... Foto: ExpressVPN
ExpressVPN, VPN Služba ExpressVPN je dostupná pre všetky najpoužívanejšie platformy.

Pripojenie je zašifrované 256-bitovým kľúčom a v závislosti od krajiny, v ktorej sa nachádza vzdialený server a zvoleného protokolu, je výsledná rýchlosť približne tretinová až polovičná. Len pre porovnanie (aj keď nie úplne objektívne) dosahovala rýchlosť cez VPN v Opere, pri serveroch v rovnakých krajinách, zhruba polovicu rýchlosti pripojenia cez ExpressVPN. Objem prenesených dát ExpressVPN neobmedzuje.

Opera môže anonymné dáta poskytnúť tretím stranám

Služba sa chváli servermi v 87 krajinách a v 136 mestách, vrátane Slovenska a Česka. Servery s najväčšou pravdepodobnosťou nevlastní, ale prenajíma si ich, z čoho vyplývajú aj niektoré bezpečnostné riziká. Na druhej strane, služba tvrdí, že neuchováva záznamy o pripojení. Nie je tomu tak úplne, keďže každý server nejaké záznamy uchováva, no rozdiel je v spôsobe akým sú anonymizované. Opera sa napríklad už od začiatku netají tým, že anonymné dáta môže poskytnúť tretím stranám. To ExpressVPN už z princípu nerobí.

Aj na platiaceho zákazníka sa pri ExpressVPN vzťahuje zopár obmedzení. Pri jednom predplatnom je možné simultánne využívať len tri zariadenia pripájajúce sa k službe. Skúsenejší používatelia môžu toto obmedzenie obísť nakonfigurovaním smerovača pre prístup k VPN, ku ktorému sa môžu pripájať aj s viacerými zariadeniami naraz. Využívať však budú len jediné VPN pripojenie – to zo smerovača.

Porovnanie rýchlostí pri pripojení cez službu... Foto: ExpressVPN
VPN, ExpressVPN Porovnanie rýchlostí pri pripojení cez službu ExpressVPN.

Zaujímavá je aj funkcia Network Lock, pri ktorej si služba “stráži” pripojenie k VPN sieti. Akonáhle sa pripojenie k vzdialenému serveru z nejakého dôvodu preruší, preruší sa aj internetové pripojenie. So stránkou teda užívateľ nebude môcť nechtiac komunikovať priamo a nevyzradí jej tak svoj pôvod.

Chýba bezplatná či testovacia verzia. Platiť treba od začiatku

Nevýhodou služby ExpressVPN je jej relatívne vysoká cena. Pri mesačnej platbe je to takmer 13 dolárov, pri polročnom predplatnom 10 dolárov za mesiac a pri ročnom predplatnom sa cena vyšplhá bezmála na sto dolárov. Skúšobná verzia dostupná nie je, aj keď prevádzkovateľ ponúka vrátenie peňazí počas prvých 30 dní používania služby. Za každé jedno odporúčanie si je možné predplatné o mesiac predĺžiť.

Hodnotenie ExpressVPN: 90%

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #opera #anonymita #VPN #AppkyzVATky #virtuálna privátna sieť #ExpressVPN