Facebook spúšťa vlastnú online zoznamku

Sociálna sieť začína spájať neznámych ľudí s podobnými záujmami. Spúšťa novú funkciu Objavovanie ľudí (z angl. Discover People). Môže mať však problém s ochranou súkromia.

06.02.2017 08:15
sociálna sieť, Facebook, Twitter, komunikácia,... Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Facebook už používajú bezmála dve miliardy ľudí. K prekonaniu tohto míľnika už sociálnej sieti chýba len „malý“ krôčik, presnejšie 140 miliónov užívateľov. Pri rýchlosti, akou Facebook vďaka rozvojovým krajinám rastie, dvojmiliardovú magickú hranicu prekoná do konca roka. Medziročne jeho užívateľská základňa narástla o 15 percent.

Doposiaľ bol Facebook sieťou, ktorá spájala ľudí, ktorí sa poznajú alebo by sa poznať mohli. Onedlho sa pokúsi iniciovať kontakt aj s ľuďmi bez akýchkoľvek spojení, len na základe spoločných záujmov. Ako informoval server TechCrunch, Facebook do svojej mobilnej aplikácie postupne integruje funkciu s názvom Discover People (z angl. Objavovanie ľudí). Pre všetkých používateľov by mala byť dostupná do niekoľkých týždňov.

Nové známosti možno hľadať podľa podobných záujmov

Objavovanie nových ľudí môže byť funkciou, ktorá čiastočne kopíruje sociálnu sieť LinkedIn, no môže mať až presah k rôznym zoznamovacím stránkam. Facebook bude hľadať to, čo by ľudí mohlo spájať, vrátane koníčkov, miest a podujatí, ktoré plánujú navštíviť či organizácií, v ktorých pracujú.

Neznámym ľuďom sa zobrazí len verejný profil, vrátane informácie, ktoré by si inak mohli na sieti vyhľadať sami. Súkromné údaje a fotografie Facebook týmto spôsobom zdieľa nebude. Niečo však Facebook predsa len vyzradí. Pri podujatiach, ktoré užívateľ plánuje navštíviť, zobrazí profily ďalších ľudí, ktorí sa o rovnakú akciu zaujímajú, plánujú ju navštíviť alebo na ňu boli pozvaní.

Problémom môže byť ochrana súkromia

Nič zatiaľ ale nie je isté. Novú funkciu Facebook bude najprv testovať a zisťovať, aký má u ľudí ohlas. Je možné, že kvôli ochrane súkromia možnosti ako kontaktovať neznámych ľudí Facebook napokon nejakým spôsobom obmedzí. Prednedávnom musel kvôli sťažnostiam o ochrane súkromia upustiť od funkcie vyhľadávajúcej priateľov, ktorí sa nachádzajú neďaleko.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #facebook #zoznamka #online zoznamka #Discover People