EÚ mení pravidlá. Dotknú sa používateľov Spotify aj Netflixu

K rovnakému obsahu sa užívatelia dostanú bez ohľadu na to, v ktorej krajine Európskej únie sa práve nachádzajú. Rozhodujúca bude krajina, kde si službu zaregistrovali.

09.02.2017 07:55
filmy, seriály, laptop, notebook, počítač, netflix Foto:
Ilustračné foto
debata

Ak nemecký používateľ služby Netflix odcestuje na dovolenku na Slovensko, nemusí sa obávať, že stratí prístup k tisíckam filmov, ktoré mohol pozerať v domácej krajine. Rovnaký obsah bude mať od budúceho roka k dispozícii v ktorejkoľvek členskej krajine bez ohľadu na to, či a v akom rozsahu je služba v zahraničí dostupná. Pre poskytovateľov to okrem iného znamená, že sa nebudú môcť spoliehať na filtrovanie obsahu podľa IP adresy.

Overovať IP adresu už nestačí

Spôsob, akým budú overovať identitu registrovaného používateľa, bude sofistikovanejší. Služby ako Spotify, Netflix, Deezer a ďalšie budú musieť kontrolovať platobné údaje alebo trvalý pobyt. Poradiť si budú tiež musieť s užívateľmi, ktorí sa v zahraničí ale na zahraničnej stránke úmyselne zaregistrujú, aby mohli v domácej krajine pristupovať k často bohatšiemu multimediálnemu obsahu určenému pre iný trh. Doposiaľ mohli pravidlá poskytovateľa obísť napríklad pomocou VPN sietí.

Nové pravidlá začnú platiť na budúci rok

O dohode, ktorá je výsledkom dlhých vyjednávaní, informovala na svojich stránkach Európska komisia. Podľa nej ide o prvú dohodu týkajúcu sa modernizácie pravidiel v oblasti autorských práv EÚ v rámci stratégie jednotného digitálneho trhu. „Ľudia, ktorí sa prihlásili na odber svojich obľúbených seriálov, hudby a prenosu športových udalostí doma, ich budú môcť využívať počas svojho cestovania po Európe,“ uviedol podpredseda pre jednotný digitálny trh, Andrus Ansip. Pravidlá jednotného digitálneho trhu sa vzťahujú na všetky platené multimediálne služby. Regulácia sa nevzťahuje na bezplatné služby, ako je rozhlasové a verejnoprávne vysielanie.

Dohodu musí formálne potvrdiť Rada EÚ a Európsky parlament. Po jej prijatí budú mať poskytovatelia 9 mesiacov na to, aby sa smernici prispôsobili. Nové pravidlá by preto mali začať platiť najskôr na začiatku budúceho roka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Európska komisia #netflix #Spotify #multimédiá