Tip: Antikoncepciu už dokáže spoľahlivo nahradiť aj mobilná aplikácia

Hormonálnu antikoncepciu dokáže účinne nahradiť mobilná aplikácia, ktorá údajne dokáže veľmi presne určiť plodné a neplodné dni. Natural Cycles dokonca získala aj certifikáciu, ktorá ju zaradila medzi zdravotnícke pomôcky.

12.02.2017 08:00
Natural Cycles Foto:
Mobilná aplikácia Natural Cycles je pomôckou pri plánovanom rodičovstve.
debata (7)

Ako veľmi môže byť spoľahlivá aplikácia, ktorá deklaruje, že plnohodnotne a spoľahlivo nahradí antikoncepčné prípravky? Dostatočne na to, aby získala certifikáciu nemeckého úradu TÜV SÜD, ktorý aplikáciu Natural Cycles zaradil do kategórie zdravotníckych zariadení a príslušenstva. V rovnakej kategórii sa nachádzajú aj ihly na akupunktúru a sterilné krvné vaky.

Aplikácia získala certifikáciu aj vďaka klinickej štúdii

Natural Cycles sa odvoláva na rozsiahlu klinickú štúdiu, ktorú uskutočnila ešte v roku 2015, a ktorá má byť priamym dôkazom toho, že mobilná aplikácia môže byť rovnako efektívna ako antikoncepčná pilulka. Pýtate sa, prečo takáto aplikácia nebola dostupná skôr? V skutočnosti je dostupných niekoľko stoviek podobných mobilných aplikácií, avšak žiadna z nich nie je natoľko komplexná ako Natural Cycles a nemá za sebou drahé štúdie, ktoré by podporovali jej účinnosť. Napriek tomu niektorí sexuológovia varujú pred prílišným spoliehaním sa na odporúčania aplikácie, ktorú v súčasnosti využíva viac ako 150-tisíc žien v 161 krajinách.

Spoľahlivá je len pri dôslednom zadávaní presných údajov

Späť však k podstate fungovania Natural Cycles. Aplikácia spracúva a vyhodnocuje detailné údaje, ktoré do nej každý deň zadáva majiteľka. V prenesenom význame možno hovoriť, že ide o akýsi menštruačný kalendár, do ktorého žena zapisuje začiatok a priebeh menštruácie a každý deň nameranú telesnú teplotu. Algoritmus následne tieto údaje spracuje a vyhodnotí, v ktorých dňoch je žena plodná a v ktorých naopak môže mať nechránený pohlavný styk. Aby boli výsledky spoľahlivé, je potrebné dôsledne dodržiavať metodiku merania a zadávania údajov.

Aplikácia je dostupná pre zariadenia so systémom iOS a Android.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #antikoncepcia #mobilná aplikácia #AppkyzVATky #Natural Cycles