Nájsť pirátske weby vo vyhľadávačoch bude oveľa náročnejšie

Google a Microsoft budú viac spolupracovať s filmovými štúdiami a hudobnými vydavateľstvami pri blokovaní pirátskych webov. Úplne ich odstránia z výsledkov vyhľadávania.

22.02.2017 07:00
google, vyhľadávač, špehovanie, security,... Foto:
Ilustračné foto
debata (10)

Začalo sa to pred niekoľkými rokmi. Google prisľúbil, že bude aktívne bojovať proti nelegálne šíreným filmom a hudbe. Očakával však, že iniciatíva musí byť nie len na jeho strane, ale aj na strane vlastníkov práv – teda filmových štúdií a hudobných vydavateľstiev, ktoré budú pirátsky obsah nahlasovať. Google ho po kontrole odstránil z výsledkov vyhľadávania a užívateľovi, ktorý sa pokúsil pirátsky obsah vo vyhľadávači nájsť, len oznámil, koľko výsledkov a na základe akej sťažnosti zablokoval. V iných prípadoch vo výsledkoch uprednostňoval weby, ktoré filmy a hudbu ponúkali legálne.

Boj proti pirátskemu obsahu sa vyostruje

Cieľom lobingu zo strany vlastníkov autorských práv je znemožniť bežným užívateľom prístup k webom, ktoré pomáhajú šíriť nelegálny obsah. Za zmeny lobujú aj na najvyššej úrovni, keďže očakávajú, že práve vláda dokáže pomocou legislatívy prinútiť firmy, aby sporné odkazy z vyhľadávačov odstránili.

Google na blokované odkazy upozorňuje hlásením... Foto: Google
autorské práva Google na blokované odkazy upozorňuje hlásením vo výsledkoch vyhľadávania.

Celý proces nahlasovania a blokovania pirátskych webov doposiaľ nebol príliš transparentný. Google a Microsoft sa preto rozhodli vytvoriť akési všeobecne platné pravidlá, ktoré majú ozrejmiť ako budú firmy pri blokovaní obsahu postupovať. Zároveň ich majú chrániť pred prípadnými súdnymi spormi s vydavateľstvami. Pravidlá zatiaľ budú firmy uplatňovať len vo Veľkej Británii.

Žiadne odkazy na pirátsky obsah vo vyhľadávačoch

Čo to znamená pre užívateľov? Minimálne vo Veľkej Británii sa k nelegálnemu obsahu dostanú oveľa ťažšie, keďže v dvoch najväčších vyhľadávačoch budú odkazy ešte častejšie blokované. Neznamená to však, že skúsenejší užívatelia si kópie filmov nebudú môcť stiahnuť – stačí, ak budú poznať stránky, na ktorých sa odkazy či torrenty nachádzajú. Google a Microsoft ich však nebudú indexovať, respektíve budú blokovať tie časti stránok, kde sa nelegálne odkazy nachádzajú.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Google #vyhľadávač #Bing #nelegálny obsah #autorské práva