WikiLeaks firmám poradí, ako sa brániť pred útokmi CIA

Verejnosť sa o údajných špionážnych praktikách americkej CIA dozvedela len niekoľko detailov. WikiLeaks má však oveľa detailnejšie informácie. IT firmám teraz ponúka pomoc pri zabezpečení ich produktov.

12.03.2017 15:00
špión, špionáž, hacker, útok, počítač, dáta,... Foto:
Ilustračné foto
debata (3)

V súvislosti s nedávnym únikom citlivých informácií o údajných špionážnych praktikách americkej CIA, ponúkol server WikiLeaks spoluprácu viacerým technologickým firmám. Ako uviedol zakladateľ serveru, Julian Assange, WikiLeaks chce firmám prezradiť ešte viac zo zákulisia, než sa dozvedela verejnosť. Informácie sa týkajú viacerých zadných dvierok, ktoré CIA mohla, a podľa zverejnených dokumentov aj využívala, v softvéri najväčších IT firiem vrátane Apple, Google, Samsung či Microsoft. Apple a Google sa však hneď po zverejnení utajovaných dokumentov ohradili s tvrdením, že všetky avizované bezpečnostné diery, ktoré CIA spomína, sú už dávno opravené.

CIA zbiera údaje zo zahraničia s cieľom ochrániť Američanov

Americké úrady sa už dlhodobo snažia spochybniť pravosť uniknutých dokumentov, na ktoré Wikileaks a Julian Assange upozorňujú. Hovorkyňa CIA, Heather Fritz Horniak, pre BBC uviedla, že agentúra si stojí za svojimi vyjadreniami z minulosti, podľa ktorých Assange nie je dôveryhodnou osobou s integritou. “Napriek úsiliu Assangea a jeho prívržencov, CIA pokračuje v intenzívnom zbieraní zahraničných spravodajských informácií s cieľom ochrániť Ameriku pred teroristami a nepriateľskými krajinami.”

Útoky pripisované Iránu, Číne a Rusku nakoniec mohli mať pôvod v USA

Viaceré firmy už potvrdili, že sa snažia byť o krok vpred pred CIA a majú vlastný program, ako čeliť špionážnemu malvéru, ktorý CIA mohla vyvinúť a používať. To však podľa Assangea nemusí stačiť. Agentúra mala využívať aj pokročilé techniky sociálneho inžinierstva. Pri získavaní informácií mohla vystupovať ako zahraničná entita a ľudí tak uviesť do omylu. Cieľom bolo zamaskovať útok tak, aby si ho pri odhalení verejnosť spájala so zahraničím – napríklad s Ruskom. Assange sa odvoláva aj na vyjadrenia nemenovaného bezpečnostného experta, podľa ktorého s odstupom času mnohé z veľkých útokov, ktoré boli pripisované Iránu, Rusku alebo Číne môžu napokon niesť rukopis CIA.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Wikileaks #CIA #Julian Assange