Zabudnite na dotyky. Samsung naučí mobily reagovať na hlasové povely

Hlasový asistent Bixby má ľudí naučiť ovládať smartfóny pomocou hlasových povelov, ktorým . Po prvýkrát sa objaví v novom Galaxy S 8. Presadiť sa v silnej konkurencii však bude náročné.

23.03.2017 08:00
tablet, phablet, samsung galaxy note, smartfón Foto:
Ilustračné foto
debata

Hlasový asistent už nie je tromfom jedinej firmy. Má ho Google, Apple, Microsoft aj Amazon. Všetky firmy sa pritom snažia presvedčiť, že ich hlasový asistent toho dokáže viac, lepšie porozumie otázkam a nájde presnejšie odpovede. IBM so svojim superpočítačom Watson už viackrát demonštrovalo možnosti umelej inteligencie a načrtlo, kde sa v súčasnosti nachádzajú jej hranice, ktoré sa ale neustále posúvajú.

Asistentovi v mobile je už možné nie len nadiktovať obsah SMSky ale aj spýtať sa ho komplikovanejšie otázky a požadovať komplexnejšie odpovede. Dokáže zarezervovať stôl v reštaurácii, naplánovať stretnutia, navrhnúť odpovede na SMS správy alebo privolať taxík.

Bixby má veľké ambície, no aj silnú konkurenciu

Samsung v týchto dňoch predstavil vlastného asistenta Bixby, ktorý by mal byť súčasťou budúcich generácii smartfónov, vrátane novinky Galaxy S8. Či toho dokáže viac než Siri alebo Alexa zatiaľ nevedno, no Samsung napovedá, že asistent pomôže nie len pri organizovaní dňa, ale aj pri ovládaní zariadení. Hlas by vraj mohol nahradiť aj dotyky na displeji.

Samsung pri vývoji hlasového asistenta nezačínal úplne od nuly. Málokto si už spomenie, že v roku 2012 predstavil asistenta S Voice, ktorý mal premiéru v smartfóne Galaxy S III. Príliš však nezaujal. Bixby by mal byť nástrojom, ktorý sa s využitím umelej inteligencie naučí čítať medzi riadkami. A aj keď by mal byť súčasťou operačného systému, bude nutná aj jeho integrácia priamo do aplikácií. Inak povedané, pokiaľ bude aplikácia naprogramovaná tak, že bude s Bixby spolupracovať, možnosti využitia asistenta budú len veľmi obmedzené.

Samsung je v náročnej pozícii, no má aj niekoľko tromfov

Podľa Wernera Goertza zo spoločnosti Gartner to bude mať ale Samsung ťažké, pretože karty sú už rozdané a opätovne ich zamiešať bude oveľa ťažšie než pred rokom či dvoma. „Amazon pozná nákupné správanie ľudí, Google má zas 20 rokov skúseností s vyhľadávaním a vie pracovať s informáciami a faktami. Aj keď by bola umelá inteligencia Samsungu skvelá, nedisponuje tak rozsiahlou databázou, z ktorej by sa mohla učiť,“ uviedol Goertz pre server Wired. Na druhej strane Samsung je vyrába veľké množstvo zariadení vrátane inteligentných spotrebičov, ktorých by Bixby mohol byť súčasťou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Apple #Samsung #Amazon #Alexa #hlasový asistent #Siri #Bixby