USA a Veľkú Britániu vystrašil vybuchujúci iPad na palube lietadla

Zákaz prenášania väčšej elektroniky v príručnej batožine má na svedomí výbušnina umiestnená v iPade, tvrdí bezpečnostný expert. Obmedzenia sa týkajú zatiaľ len pasažierov z vybraných moslimských krajín.

28.03.2017 08:00
bomba, výbušnina, batožina, explózia,... Foto:
Ilustračné foto
debata (2)

Keď Spojené štáty a neskôr aj Veľká Británia oznámili, že pasažieri si na vybraných letoch nebudú môcť na palubu lietadla so sebou vziať väčšiu elektroniku, objavili sa špekulácie, prečo je tomu tak. Všetci vedeli, že dôvodom je bezpečnosť, no nikto netušil, ako môže tablet alebo notebook bez prístupu k mobilným sieťam a internetu ohroziť let. Napokon nie je nič jednoduchšie ako vo výške niekoľkých kilometrov „odstrihnúť“ pasažierov od okolitého sveta.

Všetci vedeli čo, no nikto netušil prečo

Obe krajiny konkrétny dôvod (okrem narážok na obavy z terorizmu) nezverejnili a špekulácie nepotvrdili, ani nevyvrátili. Britskému denníku Guardian sa však podarilo zistiť skutočný motív, ktorý medzi sebou zdieľali len bezpečnostné agentúry oboch krajín. Zákaz prenášania väčšej elektroniky v príručnej batožine u pasažierov z vybraných moslimských krajín súvisí s výbušninou ukrytou v iPade. Kde a akým spôsobom bola výbušnina v tablete objavená zatiaľ nie je známe.

Bezpečnostné zložky v Spojených štátoch sa hrozbou umiestnenia trhaviny do prenosnej elektroniky začali zaoberať po incidente z minulého roka. Jednému z pasažierov sa na lete zo somálskeho Mogadiša podarilo na palubu lietadla prepašovať výbušninu ukrytú v notebooku. Následná explózia vytvorila na trupe lietadla dieru. Hovorkyňa amerického Úradu pre bezpečnosť v doprave pre server Cnet potvrdila, že teroristi môžu ukryť trhaviny napríklad do batérií v elektronike.

Tablety a notebooky zatiaľ zakázali len USA a Veľká Británia

Spojené štáty s platnosťou od 20. marca cestujúcim z ôsmich moslimských krajín neumožňujú umiestniť väčšiu elektroniku do príručnej batožiny. Tablety a notebooky cestujúcich z Egypta, Turecka, Jordánska, Saudskej Arábie, Maroka, Kataru, Kuvajtu a Spojených Arabských Emirátov musia byť umiestnené v batožinovom priestore. V prípade Veľkej Británie sa rovnaké pravidlá vzťahujú na pasažierov prichádzajúcich z Egypta, Turecka, Jordánska, Saudskej Arábie, Tuniska a Libanonu.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #iPad #notebook #príručná batožina