Nová doba? Huawei svojej vlajkovej lodi okresal Android až 'na kosť'

Huawei sa musel prispôsobiť novým neutešeným podmienkam na trhu. Predstavil vlajkovú loď Mate 30, ktorú ale nebude v Európe predávať. Jediné východisko firma našla v Androide okresanom "na kosť".

21.09.2019 11:00
huawei, mate 30, smartfón Foto:
Huawei Mate 30 Pro.
debata (12)

Kde je vôľa, tam je cesta. Napriek americkým sankciám, ktoré Huawei výrazne poškodili, firma našla riešenie pre svoju novú vlajkovú loď Mate 30. Vrásky na čele jej však zostanú. Mate 30 do Európy zatiaľ nezavíta. Určený je len pre čínsky trh. S Androidom okresaným doslova na kosť by firma v Európe neuspela, musela sa preto obrátiť na čínsky trh, ktorý ale z Mate 30 takisto veľký hit pravdepodobne neurobí. Huawei sa stal obeťou veľmi nepriaznivých okolností, pri ktorých však už nemalo zmysel odkladať predstavenie Mate 30.

Zostanú nedobrovoľne v tieni konkurentov

Huawei Mate 30 a 30 Pro síce zostanú v tieni iných vlajkových lodí, no za svoj hardvér sa hanbiť nemusia. Dostupné budú vo variantoch s podporou 4G a 5G. Displej je veľkosťou takmer identický (6,62 pre Mate 30 a 6,53 palca pre Mate 30 Pro), no konštrukcia je u modelu Mate 30 menej odolná voči vode. Ponorenie do vody na dlhšiu dobu ustojí len model Pro. Po stránke výkonu sú na tom oba telefóny rovnako. Majú výkonný procesor Kirin 990 s ôsmimi jadrami a neurónovou časťou, 8 gigabajtov operačnej pamäte a 128 GB respektíve 256 GB úložisko (variant Pro).

Huawei Mate 30 Pro. Foto: Huawei
Huawei, Mate 30, Mate 30 Pro Huawei Mate 30 Pro.

Predný foťák má na Mate 30 24 Megapixelový a na Mate 30 Pro 32 Megapixelový čip. Zadné foťáky prešli zmenou, no tá nie je tak výrazná ako pri modeli P30 Pro, ktorého foťáky žali veľké úspechy. Hlavný snímač so 40 Megapixelmi a optikou s výbornou svetelnosťou (f/1.6) má aj optickú stabilizáciu, avšak len v prípade drahšieho modelu. Lacnejší variant má rovnaký čip, no o čosi horšiu optiku (f/1.8) a chýba mu aj stabilizácia. Aj druhý snímač modelu Pro má 40 Megapixelov a širokouhlú optiku. Tretí je zas možné použiť na telefoto s maximálne trojnásobným optickým a päťnásobným hybridným priblížením (softvérovo dopočítavané rozlíšenie). Štvrtý snímač zachytáva obrazovú hĺbku. Zaujímavé je aj vyhotovenie. Mate 30 bude v predaji so zadným skleneným povrchom a s imitáciou kože v troch rôznych farbách.

Bez Google Play a obľúbených aplikácií ako Facebook či Instagram

Obom telefónom chýba prístup k obchodu Google Play, a tak sa v systéme nenachádzajú aplikácie ako YouTube, Google Maps a Gmail. To by už mobilu používatelia z Európy neodpustili. Huawei si poradil po svojom a do Androidu nainštaloval vlastné alternatívy aplikácií. Čínskym používateľom to prekážať nebude, keďže v krajine niektoré služby nefungujú vôbec a aj tie čo fungujú majú oveľa populárnejšie lokálne alternatívy. Ak by predsa len niekto trval na používaní Gmailu či YouTube, zákaznícky servis mu poradí, ako do mobilu aplikácie dodatočne nainštalovať. Nemusia však fungovať úplne plynulo a budú im chýbať aj aktualizácie. Facebook, Instagram a WhatsApp budú neskôr dostupné cez vlastný obchod Huawei App Gallery. Motivovať vývojárov, aby do obchodu pridávali optimalizované aplikácie chce Huawei aj cez jednu miliardu dolárov, ktoré na „expanziu“ vyčlenil.

Huawei bude telefóny predávať najprv v Číne. S Európou počíta teoreticky tiež, no všetko závisí od vývoja obchodnej vojny. Nasvedčujú tomu aj zverejnené ceny. Mate 30 bude predávať s cenou 799 eur, Mate 30 pro za 1099 eur.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #smartfón #Huawei #Mate 30