Test: Porovnali sme robotické vysávače do domácnosti. Menej niekedy znamená viac

Vyskúšali sme dva vysávače konkurenčných značiek. iRobot stavil na sofistikovanú jednoduchosť, Xiaomi zas na prídavné hybridné funkcie. Niekedy však menej býva viac.

25.01.2020 10:00
iRobot Roomba 966, Xiaomi Roborock S5 Foto:
Vysávače iRobot Roomba 966 vpravo a Xiaomi Roborock S5 vľavo.
debata (8)

Aký robotický vysávač vybrať do domácnosti? Výber už ani zďaleka nie je tak ohraničený ako tomu bolo v časoch, keď trh ovládala jedna, nanajvýš dve, firmy. Medzi prvými bol americký iRobot, ktorý má zároveň v odbore najviac skúseností. Jeho roboty však boli pre mnohých pridrahé, na trhu sa preto začali objavovať lacnejšie alternatívy vysávačov, ktoré vo výsledku sľubovali rovnakú skúsenosť, no s o pár stoviek nižšou cenovkou. Nie vždy tomu tak bolo, aj keď čínske Xiaomi dokázalo posunúť latku veľmi vysoko a pre mnohých bolo aj vďaka cene jasnou voľbou. Čas ukázal, že častokrát to nie je len o zariadení, ale aj o obslužnom softvéri, ktorý vytvára dnes tak vyžadovaný komfort pri používaní.

Mobilná aplikácia, cez ktorú je s vysávačom možné komunikovať, umožňuje nastaviť nie len harmonogram upratovania, ale aj skontrolovať či robot upratal všetky rohy miestnosti. A navyše, niekedy aplikácia aj prezradí, kde sa robot zatúlal. Nie vždy sa totiž dokáže vrátiť na svoje miesto. Aj to je údel robotických vysávačov. My sme mali možnosť vyskúšať a aj porovnať robotické vysávače od výrobcov iRobot a Xiaomi. Rozdiely boli v niektorých prípadoch zanedbateľné, inokedy zas priepastné.

Xiaomi Roborock S5

Roborock je hybridným vysávačom, ktorý zvládne aj mokré mopovanie. Alebo aspoň podľa výrobcu. Z vlastnej a viacnásobnej skúsenosti sme sa ale presvedčili o tom, že akékoľvek hybridné riešenia zväčša zlyhávajú. Skombinovať vysávač s mopovačom je síce chvályhodné, no ak už zariadenie zvládne dobre povysávať, mokré vytieranie podlahy je skôr len pre efekt. V prípade Roborocku to platí dvojnásobne. Nádržka na vodu má totiž len veľmi malý objem (odhadom zhruba 50 mililitrov) a vlhčenie látky na vytieranie je veľmi nekonzistentné. Na suché vytretie podlahy takýto variant síce postačí, no načo by bolo potrebné podlahu vytierať, ak ju práve robot dôkladne povysával? Mokré čistenie je okrem neefektivity tiež problematické, ak máte v domácnosti koberce, ktoré robot nedokáže v detegovať.

Zberný kôš je vo vysávači Xiaomi Roborock S5... Foto: Tomáš Švec
Xiaomi Roborock S5 Zberný kôš je vo vysávači Xiaomi Roborock S5 ukrytý pod vekom.

Konštrukčne sa Roborock neodlišuje od iných vysávačov. Má okrählý tvar, tri základné tlačidlá a svetelný indikátor. Manipulácia s odpadom je odlišná, než u iRobota. Namiesto výsuvného zberného koša je potrebné vyklopiť plastové veko pod ktorým sa nachádza plastová zberná nádoba na odpad. Manipulácia je menej praktická, no nie špinavšia. Horšie je to len s čistením zbernej nádoby, ktorá je navyše dosť malá. Je pravdepodobné, že ju budete musieť vysýpať po každom jednom alebo druhom vysávaní.

Menej spoľahlivá aplikácia aj integrácia s hlasovou asistentkou

Robot sa spolieha na jednu rotačnú kefu v spodnej časti, ktorá sa ukázala ako efektívna pri čistení hrubších nečistôt. Pri jemných nečistotách nedokázala odstrániť špinu tak efektívne ako napríklad druhý testovaný robot od iRobot. Rohová rotačná kefka ale fungovala dobre a špinu dokázala zmiesť aj z rohov izby, kam zariadenie kvôli kruhovému tvaru inak nedočiahne. Na pohyb v priestore využíva Roborock laserový senzor.

Vysávač Xiaomi Roborock S5 má akýsi periskop,... Foto: Tomáš Švec
Xiaomi Roborock S5 Vysávač Xiaomi Roborock S5 má akýsi periskop, ktorý zisťuje jeho polohu v priestore.

Roborock sa pripája cez Wi-Fi k domácej sieti a následne koordinuje svoje „služby“ cez mobilnú aplikáciu Xiaomi Home (aj pre Android, aj pre iOS). Výhodou je, že robot je možné ovládať aj hlasom cez Google asistenta alebo Alexu. Pri každom čistení si zariadenie vytvára novú mapu priestoru, no v aplikácii si je možné uložiť jednu z máp ako podklad pre ďalšie čistenie. Veľmi užitočné je aj vytýčenie priestoru, ktorému sa má pri čistení vyhnúť alebo nastavenie intenzity čistenia. Aplikácia funguje dobre, aj keď občas odmietla s robotom komunikovať.

Miniatúrna nádržka na vodu pre vysávač Xiaomi... Foto: Tomáš Švec
Xiaomi Roborock S5 Miniatúrna nádržka na vodu pre vysávač Xiaomi Roborock S5.

Nie je to len slabosť Roborocku, ale prakticky všetkých vysávačov, ktoré sme mali možnosť skúsiť. Ak necháte na zemi uterák alebo tričko, buď sa doň robot zamotá alebo vám ho odsunie niekam, kde by ste ho len ťažko hľadali. Podobne je to aj s predmetmi nízkej výšky, na ktoré sa snaží vyštverať – rozprávať by o tom osobná váha, ktorá bola vždy častým terčom útokov aj jedného aj druhého testovaného robota.

Xiaomi Roborock S5 – cena: 475 eur

Hodnotenie: 6,5/10

Pozitíva

  • Priaznivá cena
  • Sací výkon
  • Integrácia s hlasovou asistentkou

Negatíva

  • Zbytočná funkcia vytierania podlahy
  • Malá nádržka na vodu
  • Menej spoľahlivá mobilná aplikácia
Vysávač Xiaomi Roborock S5 má akýsi periskop,...
Vysávače Xiaomi Roborock S5 vľavo a iRobot...
+7Vysávače iRobot Roomba 966 vpravo a Xiaomi...

iRobot Roomba 966

Nie je tomu tak dávno, čo iRobot predstavil nové roboty Roomba s menej tradičným tvarom a cenou presahujúcou tisíc eur. Tieto roboty majú navyše externú zbernú nádobu, takže sú prakticky bezúdržbové. Uvedenie nových modelov na trh prinieslo aj pozitívnu zmenu u nižších modelov, ktoré zlacneli. K ich predaju tiež výrazne pomohli akcie mobilného operátora, ktorý ich už druhý rok po sebe ponúkal v rámci vianočnej akcie.

Testovaná Roomba 966 patrí k vyšším modelom z ponuky výrobcu. Od najdrahších robotov značky sa líši napríklad sacím výkonom. Jednou z výhod, na ktoré mnohí pri výbere zabúdajú je veľkosť zberného koša a manipulácia s ním. Tu niet Roombe čo vytknúť a ergonómia je naozaj na veľmi vysokej úrovni. Záleží pritom či máte doma domáceho miláčika a koberce, na ktorých sa v priebehu dňa usadí množstvo špiny a chlpov. Ak domácnosti dominujú práve ony, je pravdepodobné, že kôš budete vysýpať každý deň. Filter, ktorý zabezpečí, že z vysávača neuniknú alergény a prach stačí v zbernom koši meniť raz za tri mesiace (alebo podľa znečistenia).

Vysávače Xiaomi Roborock S5 vľavo a iRobot... Foto: Tomáš Švec
iRobot Roomba 966, Xiaomi Roborock S5 Vysávače Xiaomi Roborock S5 vľavo a iRobot Roomba 966 vpravo.

Veľmi dobré mapovanie priestoru aj s virtuálnymi stenami

Dizajn Roomby je štandardný a nijak nevyčnieva z radu. Na spodnej strane má dve kolieska na pohyb a tretie na stabilitu. Hmotnosť neprevyšuje štyri kilogramy a je preto robota možné jednoducho prenášať – napríklad na druhé poschodie. Inak v rámci členitého interiéru si Roomba poradí aj s menšími prahmi či prechodom na koberce s vyšším vlasom. Občas sa nám však stalo, že sa vysávač zamotal do uteráka alebo sa snažil vyštverať na podstavec kresla, z ktorého sa už nedokázal vrátiť späť a potreboval našu pomoc. Inak sa v priestore orientuje za pomoci senzorov, čo ale neznamená, že jeho pohyb je úplne bezdotykový. Do nábytku jemne narazí, no neodsunie ho. Ak však máte na zemi položený prázdny plastový smetný kôš, je možné, že po návrate domov, ho nájdete na inom mieste.

Vysávač iRobot Roomba 966 má v pravom hornom... Foto: Tomáš Švec
iRobot, Roomba Vysávač iRobot Roomba 966 má v pravom hornom rohu zmetaciu kefku, s ktorou dočiahne aj do rohov miestnosti.

Na čistenie sú určené dve rotačné gumené kefy na spodnej strane vysávača. Gumené pravdepodobne preto, aby sa lepšie čistili od vlasov a iných nečistôt, ktoré sa na gumu nenamotávajú tak, ako na bežné štetiny. Na zber nečistôt z rohov je zas určený rotačný zmeták v pravom hornom rohu robota. Zariadenie čistí povrchy s rovnakým výkonom (na rozdiel od drahších modelov s variabilným výkonom). Keďže sme ale mali možnosť vyskúšať aj drahších robotov od iRobot, môžeme konštatovať, že sací výkon je síce dostatočný, no rozhodne nie najvyšší z ponuky. Niekedy to preto znamená, že znečistenejšie miesta musí Roomba navštíviť viackrát.

Výhodou Roomby je možnosť použitia takzvaných virtuálnych stien, čo sú akési signalizačné kvádre, ktoré umiestnite pri dvere alebo v blízkosti káblov, ktorým sa má robot pri upratovaní vyhnúť. Nastaviť si môžete vytvorenie pozdĺžnej virtuálnej steny alebo polmetrový okruh, ktorému sa počas pohybu vyhne. Dvojica pribalených virtuálnych stien v tomto prípade musí postačiť, nakoľko funkcia Smart mapy nie je dostupná (len pri vyšších modeloch). Ak sú virtuálne steny málo, užívateľ má stále možnosť otvoriť a zatvoriť miestnosti a určiť tak, kde sa má robot pohybovať. Výhodou je, že rozpozná schody, z ktorých nespadne.

Vysávač iRobot Roomba 966 má na spodnej strane... Foto: Tomáš Švec
iRobot Roomba 966 Vysávač iRobot Roomba 966 má na spodnej strane dve gumené kefy na zber nečistôt.

Pri porovnaní metodiky upratovania bol medzi vysávačmi Xiaomi a iRobot citeľný rozdiel. Kým Xiaomi vysával podľa predvolených parametrov a viac menej nekoordinovane, Roomba sa priebežne učila a vysávanie bolo viac systematické, presné s menším počtom zbytočných pohybov po miestnosti. V mobilnej aplikácii iRobot neukáže presné pohyby vysávača (ako Xiaomi), ale len povysávané miesta a polohu vysávača. Aplikácia je aj v'daka minimu zbytočných funkcií veľmi prehľadná a na rozdiel od Xiaomi funguje spoľahlivo.

Pridanou hodnotou je takisto integrácia Roomby do ekosystémov Google Asistent a Amazon Alexa. V prípade Alexy stačilo zaradiť vysávač do zoznamu zariadení a následne asistentku požiadať o vysávanie celého priestoru.

iRobot Roomba 966 – cena: 499 eur

Hodnotenie: 9/10

Pozitíva

  • Jednoduchosť manipulácie a ergonómia
  • Veľkosť zberného koša
  • Spoľahlivá aplikácia
  • Presná navigácia v priestore
  • Veľmi dobrá cena

Negatíva

  • Nižší sací výkon v porovnaní s drahšími modelmi
  • Občasné zamotanie sa do pohodených vecí na zemi
Vysávač Xiaomi Roborock S5 má akýsi periskop,...
Vysávače Xiaomi Roborock S5 vľavo a iRobot...
+7Vysávače iRobot Roomba 966 vpravo a Xiaomi...

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Xiaomi #iRobot #Roomba #robotický vysávač #vysávanie #Roborock