Získali univerzálny kľúč, ktorý odomkne tisíce zašifrovaných počítačov

Americkej firme Kaseya sa údajne podarilo získať univerzálny kľúč, ktorý umožní dešfirovať dáta v stovkách firiem, ktoré sa stali terčom útoku hackerov zo skupiny REvil.

26.07.2021 15:00
heslo, password, hacker, prihlasovanie, údaje,... Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Hackerská skupina REvil len prednedávnom zaútočila na servery americkej firmy Kaseya, ktorej softvér používajú firmy po celom svete. Hackerom sa podarilo zašifrovať obrovské množstvo dát, za ktorých dešifrovanie požadovali až 70 miliónov dolárov. Útočníci sa pochválili, že ich malvér zasiahol až jeden milión systémov po celom svete, medzi inými napríklad aj systémy supermarketov švédskej skupiny Coop a škôl na Novom Zélande. Podľa odhadov mali hackeri dosah na fungovanie 800 až 1500 firiem po celom svete.

DNA, genóm Čítajte aj Vraždu z roku 1989 pomohla v USA objasniť rekordne malá vzorka DNA

Okrem rozsahu útoku a rekordného výkupného bola zaujímavá aj ďalšia skutočnosť. Členovia skupiny sa niekoľko dní po incidente doslova vyparili z online priestoru a svoje obete ponechali napospas osudu bez dešifrovacieho kľúča. Kaseya sa v týchto dňoch pochválila, že sa jej od tretej strany podarilo získať univerzálny kľúč, ktorý odomkne všetky zašifrované dáta.

doktor, fonendoskop Čítajte aj Slovák zostrojil fonendoskop, ktorý využívajú aj v kozmickom výskume

Hackerský útok, ktorý sa odohral 2. júla bol prekvapivý aj svojou sofistikovanosťou. REvil najprv zaútočili priamo na firmu Kaseya a až následne na firemné siete, ktoré využívajú jej softvér. Kaseya síce tvrdí, že útok zasiahol menej než 40 jej vlastných zákazníkov, no keďže svoj softvér poskytuje aj tretím stranám, rozsah útoku je mnohonásobne väčší. Napríklad švédsky reťazec Coop nemohol prijímať platby a vystavovať potvrdenia, preto museli byť stovky jeho predajní zo dňa na deň zatvorených. Coop preto krátko na to spustil mobilný platobný systém, ktorý dočasne nahradil registračné pokladne. Tie reťazec vymenil 8. júla.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #hackeri #malvér #ransomvér #hackerský útok #Kaseya