Litva obyvateľom odporúča, aby sa zbavili čínskych mobilov Xiaomi

Podľa ministerstva obrany v Litve majú mobilné telefóny od čínskej firmy Xiaomi zabudovanú funkciu automatického cenzurovania problematického obsahu. Funkcia zatiaľ v zariadeniach predávaných v Európe nebola aktivovaná, no podľa litovských úradov sa to môže kedykoľvek zmeniť.

23.09.2021 06:00
xiaomi mi mix 3 Foto:
Ilustračné foto
debata (27)

Litovské ministerstvo obrany vyzýva miestnych občanov aby nekupovali smartfóny od čínskej značky Xiaomi a ak ich už majú, aby sa ich čím skôr zbavili. Dôvod? Podľa úradu pre kybernetickú bezpečnosť majú smartfóny v sebe zabudovanú funkciu automatického filtrovania obsahu. Mobily dokážu cenzurovať vyhľadávanie, ktoré by mohlo prekážať čínskej vláde. Medzi “nevhodné” vyhľadávacie frázy patria napríklad “Nezávislosť Tibetu” či “Nech žije nezávislý Taiwan”.

Na diaľku ovládaná cenzúra

Podľa litovských úradov v súčasnosti cenzúra nebola čínsku firmou v mobiloch na diaľku aktivovaná, no môže sa tak kedykoľvek stať. Úrady na prítomnosť “zadných vrátok” testovali niekoľko modelov rôznych značiek s podporou 5G. Kým jeden smartfón od Xiaomi umožňoval diaľkovo ovládané cenzurovanie obsahu, smartfón Huawei obsahoval bezpečnostnú chybu.

Konkrétnym modelom, v ktorom je možné funkciu filtrovania obsahu aktivovať, je Xiaomi Mi 10T 5G. V repozitári sa má nachádzať až 449 fráz, ktoré je možné vo vyhľadávaní cenzurovať. Litovské úrady tiež zistili, že zariadenia Xiaomi prenášali zašifrované dáta o používaní telefónu na vzdialené servery v Singapure. Xiaomi na obvinenia zareagovalo vyhlásením, že necenzuruje žiadnu komunikáciu smerom od a k používateľom. “Xiaomi nikdy neobmedzovalo a neblokovalo akékoľvek aktivity používateľov smartfónov vrátane vyhľadávania, telefonovania či komunikačného softvéru tretích strán, a nebude tak robiť ani kedykoľvek inokedy,” dodala firma pre BBC.

© Autorské práva vyhradené

27 debata chyba
Viac na túto tému: #smartfón #Litva #Xiaomi