Len 28 ročný úspešný Slovák predal svoju aplikáciu Twitteru

Firmu, ktorú rodák z Bratislavy a absolvent Oxfordu založil len v roku 2016, odkúpila sociálna sieť Twitter.

24.10.2021 07:00
Twitter, sociálna sieť, Sphere Foto:
Firmu Sphere odkúpila sociálna sieť Twitter.
debata (5)

Tomáš Halgaš má len 28 rokov, no už sa mu podaril takzvaný “exit” – teda predaj svojej spoločnosti veľkému hráčovi na trhu. Po takejto príležitosti túži mnoho začínajúcich firiem, no nie vždy sa jej aj dočkajú. T. Halgašovi to trvalo šesť rokov, kým od založenia projektu Sphere spolu so spolužiakom z Oxfordskej univerzity, dosiahol tento míľnik. Firmu, či skôr start-up, v týchto dňoch odkúpila sociálna sieť Twitter.

Aplikácia s názvom Sphere.Me slúžila úplne k inému cieľu. Mala pomáhať ľuďom nachádzať a zdieľať znalosti prostredníctvom online trhoviska platených expertov. Inak povedané, ak by potrebovali pomoc od odborníka, mohli si ho na sociálnej sieti nájsť a za jeho radu mu zaplatiť. Ukázalo sa však, že najhodnotnejšie konverzácie vznikali v skupinách, ktorých členovia k sebe cítili silnú príslušnosť. Na základe tohto sa novým cieľom aplikácie Sphere stala výzva, aby si každý človek našiel svoju komunitu.

Halgas a Nick Aloisio Čítajte viac Veľký úspech pre Slovensko. IT gigant kúpil firmu mladého Slováka

Aplikácia zanikne, Twitter si z nej zoberie to najlepšie

„Väčšina skupín trpí klasickými chorobami online komunikácie, ktoré bránia vzniku komunity. Reč je o trápnom tichu počas četovania či častom posune komunikácie divným smerom. Naša aplikácia tieto nedostatky rieši tým, že čistíme konverzácie od neaktuálnych príspevkov a podporujeme ľudí vo výmene informácií a názorov,” upresňuje T. Halgaš. Samotná aplikácia však po inklúzii s Twitterom zanikne. Sociálna sieť má v pláne vyextrahovať z nej to najlepšie a použiť priamo vo vlastnej aplikácii.

T. Halgaš vyštudoval matematiku a informatiku na Oxfordskej univerzite a na nápade pracoval od roku 2015 so svojim spolužiakom a kamarátom Nickom D’Aloisiom, ktorý má za sebou takisto úspešnú históriu. Keď mal len 17 rokov, svoj prvý start-upový projekt predal spoločnosti Yahoo. Po prevzatí spoločnosti Sphere budú obaja jej zakladatelia pracovať v Twitteri a rozvíjať a nasadzovať projekt v rámci viacerých častí sociálnej siete.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Twitter #sociálna sieť #Sphere #Tomáš Halgaš #Sphere.Me