Speňažiť možno aj použitý softvér

Ak ste si v minulosti zakúpili softvér, ktorý vám prestal vyhovovať, môžete ho predať ako použitý. Európsky súdny dvor rozhodol v prospech užívateľov, ktorí sa už raz zakúpený softvér rozhodli speňažiť.

06.07.2012 11:09
rozvod, súd, sudca, proces Foto:
Ilustračné foto
debata

Európsky súdny dvor v konečnom dôsledku zamietol sťažnosť softvérovej spoločnosti Oracle, ktorej prekážalo, že licencie na používanie jej softvéru si užívatelia medzi sebou ďalej predávali na online platforme, ktorú vytvorila nemecká spoločnosť UsedSoft. Podľa verdiktu súdu softvérová firma stráca exkluzívne právo na distribúciu pokiaľ predá kópiu vlastného programu. Verdikt sa vzťahuje tak na fyzické média ako aj kópie softvéru stiahnuté z internetu.

Oracle pred niekoľkými rokmi obvinil spoločnosť UsedSoft z bazárového predaja licencií a licenčných kľúčov k používaného softvéru. Nemecká spoločnosť sa však obvineniam bránila a dementovala ich ako neoprávnený zásah do distribučného reťazca. Nemecký Spolkový súd, ktorý bol prvou inštanciou, ktorá o žalobe rozhodovala, sa obrátil o posudok Európskeho súdneho dvora, ktorý dal za pravdu spoločnosti UsedSoft. Podľa českého spravodajského portálu cnews, ktorý sa zaoberal analýzou oznámeného verdiktu vyplýva, že „majiteľ autorských práv nemôže pri ďalšom predaji rovnakej rozmnoženiny požadovať odmenu. Tú získal už pri prvom predaji. V obehu bude jedna kópia, prečo by sa za ňu malo platiť ešte raz? Aj keď licenčná zmluva opätovný predaj softvéru zakazuje, nositeľ práva nemôže predaju brániť. Európske právo je nad licenčnou zmluvou.“ Od predávajúceho sa samozrejme očakáva, že softvér, ktorý predal nebude ďalej používať a zo svojho počítača ho odstráni.

debata chyba