Samsung práve predstavil svoju vlajkovú loď: high-endový smartfón Galaxy S23

Samsung Galaxy S23 prichádza na trh v troch verziách s cenami od 949 až do 1 809 eur. Prvé kusy zamieria k zákazníkom už o pár dní.

01.02.2023 19:00
Samsung Galaxy S23, S23+ a S23 Ultra Foto: ,
Novou vlajkovou loďou medzi smartfónmi Samsungu je Galaxy S23. (Na obrázku najvyššia verzia Ultra)
debata (1)

Modely série Galaxy S23 predstavujú doposiaľ najvýraznejší posun vo vývoji smartfónov Samsung – týka sa výkonu, fotoaparátov a aj zvýšeného dôrazu na ekologický aspekt. S telefónmi sme mali možnosť exkluzívne sa aspoň v krátkosti zoznámiť už pred ich oficiálnou svetovou premiérou, prinášame z akcie pár postrehov a hlavne základné informácie.

Základné informácie

Smartfón Galaxy S23 prichádza v troch variantoch – ako S23 (uhlopriečka 6,1 palca, RAM 8 GB, užívateľská pamäť 128/256 GB, batéria 3 900 mAh), S23+ (uhlopriečka 6,6 palca, RAM 8 GB, užívateľská pamäť 256/512 GB, batéria 4 700 mAh) a S23 Ultra (uhlopriečka 6,8 palca, RAM 8/12 GB, užívateľská pamäť 256/512/1 024 GB, batéria 5 000 mAh a menej zaoblené telo).

Všetky tri varianty budú využívať supervýkonný procesor Snapdragon 8 Gen 2 Mobile Platform for Galaxy a operačný systém Android 13.

Porovnanie displejov všetkých troch verzií. Foto: Martin Domček, Pravda
displeje Porovnanie displejov všetkých troch verzií.

Nová séria S23 je tiež ako prvá vybavená ochranným krycím sklom Corning Gorilla Glass Victus 2 s vylepšenou dlhodobou trvanlivosťou. Pri nej výrobca skla sľubuje odolnosť pri páde na betón až z troch metrov. To by sme však radšej neskúšali.

Oficiálne uvedenie smartfónov Samsung Galaxy...
Oficiálne uvedenie smartfónov Samsung Galaxy...
+8Oficiálne uvedenie smartfónov Samsung Galaxy...

Jednou z vecí, o ktorých budeme veľa písať, je technologický pokrok, týkajúci sa fotografovania a nakrúcania videa, čo už ide aj v 8K. Začnime však niečím iným. Samsung spravil dôležitý krok, podobný ako svojho času Apple. Nechal si procesory „ušiť na mieru“ svojim smartfónom – a to by sa malo zásadne prejaviť nielen na výkone, ale aj na predĺženej životnosti batérie.

Maximalizovaný výkon

A tak je srdcom najnovšieho vydania high-endového smartfónu od Samsungu úplne nová mobilná platforma s označením Snapdragon 8 Gen 2 Mobile Platform for Galaxy. Použitý procesor bude síce aj v iných smartfónoch, v prípade tejto platformy je ale upravený špeciálne pre Samsung Galaxy.

Prakticky to znamená, že prepracovaná mikroarchitektúra procesora zvyšuje výpočtový výkon série Galaxy S23 zhruba o 30 percent v porovnaní so sériou Galaxy S22. Fotografovanie a natáčanie v slabom svetle vyžaduje bilióny operácií za sekundu, preto Samsung optimalizoval aj výkonnú NPU architektúru o 49 percent a zapojil do spracovania obrazu najmodernejšie algoritmy umelej inteligencie. Jedným z najvýznamnejších vylepšení série Galaxy S23 je optimalizovaný grafický procesor (GPU), ktorý je zhruba o 41 percent rýchlejší v porovnaní so sériou Galaxy S22.

Model S23 Ultra  ävpravo) má nielen najväčšiu... Foto: Martin Domček, Pravda
Samsung Galaxy S23, S23+ a S23 Ultra Model S23 Ultra ävpravo) má nielen najväčšiu uhlopriečku (6,8 palca), ale aj hranatejší dizajn.

Uvedené parametre znamenajú aj podstatne lepší herný zážitok. Navyše Galaxy S23 Ultra prichádza s podporou technológie sledovania svetelných lúčov v reálnom čase (real-time ray tracing). Tá dokáže simulovať a sledovať všetky svetelné lúče vo virtuálnom obraze, výsledkom je vernejšie zobrazenie pohybových scén. Zväčšila sa aj chladiaca komora, ktorá teraz je na všetkých telefónoch série Galaxy S23, a to znamená stabilnejší výkon pri dlhom náročnom hraní.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #smartfóny #vlajková loď #Samsung Galaxy S23 #Galaxy S23+ #Galaxy S23 Ultra