Aj vám volá 'slovenská vláda'? Nedajte sa nachytať

Tisíce Slovákov sa v posledných dňoch stali terčom rozšíreného útoku. Útočníci im volajú z bežných telefónnych čísel a vydávajú sa za 'slovenskú vládu'. Potenciálnym obetiam sa vyhrážajú a žiadajú od nich prístupové údaje k bankovým účtom.

02.06.2023 08:00
Netrápte ho zbytočnými telefonátmi Foto:
Ilustračné foto
debata (2)

Ak ste si aj vy v uplynulých dňoch všimli prichádzajúci hovor z neznámeho slovenského čísla, buďte na pozore. Na Slovensku aktuálne prebieha podvodná telefonická kampaň, ktorej cieľom je vylákať od potenciálnych obetí prístupové údaje k bankovým účtom. Na novú vlnu útokov upozornila spoločnosť Eset, podľa ktorej sa strojovo vygenerovaný hlas prihovára ľuďom cez telefón v angličtine a vyhráža sa im, že im budú zablokované bankové účtu z dôvodu podozrivej aktivity.

“Podobné podvody sa periodicky opakujú, vždy sa len mierne zmení príbeh, ktorý útočníci používajú na oklamanie obete. V minulosti to bola technická podpora Microsoftu, ktorá sa vám snaží pomôcť s hacknutým zariadením. O pár mesiacov na to volali agenti Europolu, ktorí chceli pomôcť v prípade, do ktorého bol volaný údajne zapletený,” vysvetľuje Ondrej Kubovič z kybernetického tímu spoločnosti Eset. Útočníci sa podľa neho snažia vzbudiť u potenciálnych obetí dojem, že zastupujú “slovenskú vládu” či niektoré z oficiálnych úradov.

Najprv automat, neskôr skutočný podvodník

Pri tomto type útoku je využívaný takzvaný “spoofing”, teda nástroj na falšovanie identity volajúceho, pri ktorom sa snaží útočník získať dôveru s využitím legitímne vyzerajúceho telefónneho čísla so slovenskou predvoľbou. “„Na konci je to vždy o tom istom. Ak zareagujete na výzvu v strojom čítanej správe a stlačíte jednotku, spojíte sa s operátorom-podvodníkom. Z minulosti vieme, že pri takýchto útokoch najčastejšie útočníci vyžadujú, aby ste im dali prístup k zariadeniu, bankovému účtu, poslali platbu, prípadne zaplatili fiktívnu pokutu. Tradične sa pritom pokúšajú ľudí presvedčiť, aby peniaze vymenili za bitcoiny či inú kryptomenu, alebo aby platbu uskutočnili cez najbližší bitcoin bankomat,“ dopĺňa O. Kubovič.

Ochrana a prevencia sú jednoduché – buď hovor z neznámeho čísla nezdvíhať vôbec alebo ho pri akomkoľvek náznaku podozrenia zložiť a opakujúci sa hovor ignorovať. Nemusíte sa tiež obávať, že by bolo vaše telefónne číslo súčasťou uniknutej databázy. Skrátka ho len uhádol automat.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #hackeri #podvod #Eset #podvodné telefonáty