Hurikán Sandy preveril aj kvalitu mobilných sietí

Hurikán Sandy vyskúšal infraštruktúru mobilných sietí vo viacerých metropolách na východe Spojených štátov. "Rádiové prístupové siete sú náchylnejšie k poškodeniu, zatiaľ čo siete obsahujúce kľúčové informácie sú umiestnené v dobre chránených budovách alebo v podzemí," vysvetľuje Ericsson na margo vplyvu prírodnej katastrofy na komunikáciu ľudí.

03.11.2012 10:00
antény, anténa, bts, prístupový bod, mobilná... Foto:
Ilustračné foto
debata

Každý mobilný operátor, ktorý je vlastníkom rádiového spektra musí mať vypracovaný krízový plán pre prípady prírodných katastrof a iných udalostí, ktoré sa môžu ľuďom vymknúť spod kontroly. Počas prírodnej katastrofy alebo závažnej udalosti musia byť chrbticové siete aj rádiové prístupové siete nadštandardne zabezpečené, aby zabezpečili kontinuitu mobilnej komunikácie.

Práve hurikán Sandy, ktorý si vyžiadal viac ako sto obetí a spôsobil škody vo výške takmer 10 miliárd dolárov, vyskúšal pripravenosť prevádzkovateľov mobilných sietí. „Chrbticové siete obsahujúce kľúčové informácie zákazníkov sú štandardne budované tak, aby fungovali aj v množstve podobných udalostí. Spravidla sú umiestnené v dobre chránených budovách alebo v podzemí, aby odolali poveternostným vplyvom a zemetraseniam, zatiaľ čo rádiové prístupové siete môžu byť náchylnejšie k poškodeniu,“ dopĺňa Aniruddho Basu z Ericssonu. Rádiové prístupové siete sú však dostatočne dimenzované na to, aby v prijateľnej miere dokázali riadiť a kompenzovať niektoré výpadky, ktoré by mohli výraznou mierou ovplyvniť komunikáciu na sieti. „Už len svojou veľkosťou a mierou pokrytia by sa rádiová prístupová sieť mala byť schopná vysporiadať s s niektorými výpadkami, pretože prevádzku nefunkčných základňových staníc prevezme viac staníc súčasne,“ uzatvára Basu.

Za povšimnutie stojí, že ľudia vo svojich príspevkoch o hurikáne Sandy na Facebooku, Instagramu a Twitteru žiadajú priateľov a príbuzných, aby popísali svoju súčasnú situáciu, namiesto aby ich kontaktovali telefonicky. Podľa zakladateľa Instagramu Kevina Systroma bolo behom búrky nazdieľaných 244 tisíc snímkov s heslom #sandy, ďalších 144 tisíc s heslom #hurricanesandy a desaťtisíce pod inými heslami. V niektorých momentoch tak užívatelia posielali do sveta 10 snímkov za sekundu.

Ak dôjde k výpadkom, je možné využiť napríklad mikrovlnné spojenie alebo náhradné antény. Niekedy je napríklad nasadené prenosné kontajnerové riešenie pre prípad nepredvídateľného a mimoriadneho výpadku. Podľa Aniruddha Basu sa spôsob zabezpečenia líši od krajiny ku krajine. „Pokiaľ sieť prevádzkujete v krajine, ktorá má dobrú rozvodnú sieť, nepotrebujete mať záložné batérie, aj tak sú však k dispozícii alternatívy, napríklad palivové články alebo fotovoltaické panely pre chrbticové siete a rádiové prístupové siete.“

debata chyba