Pripravovaný Windows 8 má byť malou revolúciou

Na rok 2012 nie je naplánovaný len koniec sveta, ale aj príchod Windows 8. Microsoft tak plánuje nahradiť "sedmičku" len tri roky po jeho uvedení na trh. Spoločnosť zároveň oslavuje 25 rokov od uvedenia prvého Windowsu na trh.

20.11.2010 18:16
Počítač s Windows Vista Foto:
Ilustračné foto
debata

Zdá sa, že životnosť nových verzií operačného systému Windows postupne klesá. Tento trend je možné pozorovať už s príchodom verzie Vista v roku 2007, ktorú zakrátko nahradila omnoho úspešnejšia a podarenejšia Sedmička. Tú už o necelé dva roky nahradí Windows s poradovým číslom osem. Za zámerom skracovať životnosť nových systémov sa okrem komerčného úspechu skrýva pravdepodobne aj snaha o lepšiu konkurencieschop­nosť z pohľadu nových trendov.

Kým o Windows 7 sa hovorilo len ako o vylepšenej a optimalizovanej Viste, „Osmička“ má byť diametrálne odlišná. Niesť by sa mala v znamení hesla „desktop ako služba.“ V praxi to znamená, že užívateľ si bude môcť sám prispôsobiť skladbu systému svojim potrebám. Dokúpi si len tie súčasti, ktoré bude pre svoju prácu potrebovať.

Nosnou myšlienkou pripravovaného systému, označovaného ako Next, má byť úspora miesta na disku a čo najhospodárnejšie narábanie so systémovými prostriedkami. Podľa prvotných informácií si užívateľ v budúcnosti zakúpi pravdepodobne len „holý systém“ a zvyšné súčasti vrátane potrebných aplikácií si dokúpi cez pridružený online obchod.

Zaujímavá je aj myšlienka väčšieho prepojenia Windowsu s cloudom. Aplikácie a rovnako tak aj dáta by mohli byť umiestnené na centrálnych serveroch, čím by šetrili systémové prostriedky a eliminovali problém so stratou dát a užívateľských nastavení. V každom prípade ide len o neoverené informácie z tretích strán, ktoré sa budú v najbližšom období formovať. Prvá testovacia verzia „osmičky“ by mohla byť sprístupnená už na budúci rok.

Operačný systém Windows navyše 20. októbra oslavuje štvrťstoročnicu. Prvá verzia s označením Windows 1.0 bola svojho času inovatívna, keďže prinášala netradičné grafické rozhranie. Užívateľ mal k dispozícii len základnú sadu nástrojov pre prácu, napríklad skicár, poznámkový blok alebo kalkulačku.

Evolúcia pokračovala uvedením Windows 2.0 s dvojročným oneskorením, ktorý prinášal malé funkčné zmeny súvisiace viac s hardvérom ako so samotným softvérom. Veľké zmeny v pracovnom prostredí a možnostiach, ktoré systém ponúkal, prišli s komerčnou verziou Windows 3.1 v roku 1992. Tá sa uchytila nielen vo firemnom sektore ale aj u bežných rezidenčných zákazníkov. Tých síce až tak veľa nebolo, ale predsa.

Ďalšia etapa vo vývoji prišla s Windows 95, ktorý je považovaný za priameho predchodcu súčasných Windowsov. Z pohľadu užívateľského prostredia priniesla totiž prvky, ktoré sa v „oknách“ využívajú dodnes. Rovnako úspešný, ak nie úspešnejší bol Windows 98, nasledovaný verziou 2000. Len za niečo vyše roka sa na trhu objavil systém XP, ktorý bol len donedávna najpoužívanejším desktopovým a notebookovým systémom vôbec. Dnes ho však už úspešne vytláča „sedmička,“ ktorej vývoj a vydanie bolo urgované kvôli neúspechu predchádzajúcej Vis­ty.

debata chyba