iPad dostal zelenú aj v Česku. Na Slovensku oficiálne stále chýba

Viac než pol roka starý tablet iPad od spoločnosti Apple zažil v krajinách strednej Európy svoj debut len v týchto dňoch.

02.12.2010 07:00
iPad - predaj vo svete Foto:
Ilustračné foto
debata

O iPade už hádam každý technologicky zdatnejší človek počul. Napriek tomu, že jeho predaj odštartoval pred viac než pol rokom, obyvatelia veľkej časti Európy si naň museli nechať zájsť chuť. V časoch, keď sa šepká o nástupcovi s číslom dva, Apple uviedol tablet na viaceré európske trhy, vrátane Českej republiky.

Až do tejto doby boli záujemcovia z veľkej časti euroázijského kontinentu odkázaní len na neoficiálny dovoz iPadu zo zámoria, respektíve z malého počtu západoeurópskych krajín, napríklad vrátane Rakúska. Cena takto predávaného tabletu bola omnoho vyššia, než v domácej krajine a často prekračovala odporúčanú cenu udávanú výrobcom.

Oficiálny príchod iPadu bol pre Českú republiku, Poľsko, Maďarsko či Rusko naplánovaný na 30. novembra. Slovensko sa stále medzi krajinami s oficiálnym dovozom nenachádza. Apple o rozšírení trhu aj o poslednú krajinu strednej Európy zatiaľ neinformoval.

V susednom Česku v súčasnosti ponúka iPad s dotovanou cenou len operátor O2, ktorý má byť údajne jediným mobilným operátorom, ktorý získal oficiálne povolenie predávať zariadenie v prvej vlne. Ponúka ho v cenách od približne 12 tisíc českých korún v najnižšom prevedení so 16 GB pamäťou bez 3G modulu. V ponuke by sa mal objaviť aj vo veľkých maloobchodných reťazcoch vrátane Datartu a Electroworldu. Samozrejme, predávať ho budú aj značkové obchody Apple Store, z ktorých pre Slovákov najbližší sa nachádza v Brne.

debata chyba