Všetko sú tablety, len iPad je iPad

Idea vytvorenia úsporných prenosných počítačov na báze dotykových displejov sprevádza trh s výpočtovou technikou už niekoľko rokov. Viac, či menej úspešné pokusy iných výrobcov zavŕšil až Apple, ktorý so svojim iPadom stál pri zrode novej tabletovej éry.

21.06.2011 07:00
Apple iPad 2, tablet Foto:
Na Slovensku mal iPad 2 (na obrázku) oficiálnu premiéru 6. mája.
debata

Analytici z Forrester Research už dávnejšie predpovedali, že v roku 2014 sa predá viac tabletov ako netbookov. Dnes sa ukazuje, že tento odhad bude zrejme príliš pesimistický a tablety sa presadia skôr. Predajné čísla hlavných výrobcov tabletov to viac než jednoznačne dokazujú. Dnes je už navyše zrejmé, že hlavným konkurentom tabletov nebudú smartfóny a notebooky, ale netbooky.

V každom prípade iPad priniesol novú definíciu zariadenia s názvom tablet. V podstate ide o zväčšený smartfón s veľkým displejom, na ktorom sa dá relatívne pohodlne písať. „Má približne rovnako výkonný procesor, beží na rovnakom alebo podobnom operačnom systéme a má takmer totožné funkcie,“ vysvetľuje Karol Krupa zo spoločnosti Electro World. Paradoxne, presne to boli aj najväčšie výhrady voči tomuto typu zariadení. Ako sa ale ukázalo, používateľom to nevadí.

Ešte vlani sa podľa iPadu mohol určovať v podstate celý trh, z ktorého si Apple odkrojil zhruba 95 percent. Príchod konkurenčných tabletov jeho podiel síce skresal, ale pred niekoľkými týždňami Apple uviedol druhú verziu iPadu, ktorá opäť môže zamiešať kartami. Ostatní výrobcovia totiž zatiaľ môžu postaviť proti novému šampiónovi len vlaňajšie modely.

Žiadne revolučné zmeny
Na Slovensku mal iPad 2 oficiálnu premiéru 6. mája. Predáva sa za rovnakú cenu ako jeho predchodca. Už podľa prvých náznakov z nového hardvéru je zrejmé, že iPad 2 je výrazne rýchlejší a svižnejší. Kto si ho vyskúša, už sa k jednotke nebude chcieť vracať, hoci neprináša žiadne revolučné zmeny. Dojem z neho je natoľko dobrý, že jediným argumentom, prečo vyskúšať lacnú „jednotku“ z výpredaja, je len jej cena.

Foto: Apple
iPad, čítačka elektronických kníh, e-Book, Apple, iPod, iPhone, tablet, notebook, net-tablet

Ani druhá verzia neprináša podporu pamäťových kariet a oficiálne do nej nie je možné inštalovať aplikácie inak než cez App Store. Dodáva sa vo verzii s WiFi, prípadne aj 3G a s internou pamäťou 16, 32 alebo 64 gigabajtov. Cenové rozdiely medzi jednotlivými modelmi sa pohybujú rádovo v stovkách eur. Rozširujúca pamäťová karta by bola pre majiteľa určite jednou z ciest cenového kompromisu. Túto nevýhodu je ale nutné vnímať ako daň z exkluzivity za ekosystém, ktorý presadzuje Apple.

Apple iPad 2 je o pár gramov ľahší a niekoľko milimetrov tenší ako jeho predchodca. Pod obalom z hliníkovej zliatiny tepe dvojjadrový procesor A5 s frekvenciou 1 gigahertz. „Novinkou sú dve videokamery, pričom zadná dokáže natáčať pohyblivé obrázky v HD rozlíšení 720p, predná zvládne iba VGA a slúži hlavne pre VoIP telefonovanie,“ uvádza K. Krupa. Nech je prítomnosť kamery akokoľvek atraktívna, výsledný efekt hraničí so sklamaním. Paradoxom je, že práve kamera, je častým argumentom k prechodu z prvej generácie iPadu na druhú.

Displej zostal rovnaký ako v jednotke, s totožným rozlíšením. Výčitky, že Apple nevyšiel v ústrety novším zobrazovacím technológiám nie sú oprávnené. Vyššie rozlíšenie pri 10-palcovom displeji nemá príliš veľké opodstatnenie, ak opomenieme jemnejšie detaily pri vykresľovaní obrazu. Na druhej strane iPad nie je pracovným nástrojom pre grafikov, ktorí by takúto zmenu privítať mohli.

Dvojku už je možné cez prídavnú redukciu HDMI pripojiť aj k televízoru. Je viac než isté, že na trhu sa čoskoro objavia stovky nových doplnkov, na predaji ktorých budú chcieť ryžovať mnohí ďalší výrobcovia. Jeden praktický doplnok už od začiatku ponúka aj sám Apple.
Je to inteligentný, hybridný obal Smart Cover. Je ho možné poskladať do stojanu a urobiť z iPadu 2 stojacu obrazovku, alebo zvýšiť jeho vrchnú časť pre ľahšie písanie. Po zaklopení obalu sa displej automaticky vypne, po odklopení zasa zapne.

Foto: Apple
Apple iPad 2, tablet

O polohovanie sa stará niekoľko desiatok neviditeľných magnetov. Ani s obalom Smart Cover to však nie je tak ružové, ako sa na prvý pohľad zdá. Tablet pri ňom stráca rovnováhu a aj drobné zachvenie môže spôsobiť jeho pád. Aj tento fakt nahráva alternatívnym výrobcom, ktorí často ponúkajú stabilnejšie a komfortnejšie obaly minimálne za porovnateľnú cenu než Apple.

Rozhodnú operačné systémy
Podľa hardvérových parametrov sa konkurenčné tablety od iPadu 2 výrazne neodlišujú. Hlavným rozdielom tak zostáva operačný systém a dielenské spracovanie, ktoré je u Apple tradične na veľmi vysokej úrovni.

Kým iPad 2 má vlastný operačný systém iOS, konkurenčné tablety ako Samsung Galaxy Tab, Toshiba Folio 100, LG Optimus Pad, HTC Flyer či Motorola XOOM používajú otvorený operačný systém Android, čo prináša mnohé výhody, ale aj nevýhody. Na jednej strane stojí väčšia vývojárska základňa, na druhej operačný systém šitý presne na mieru danému hardvéru, a to sa musí prejaviť. Aj medzi konkurenciou sa však nájdu tablety, ktoré sa spoliehajú na vlastný operačný systém, či už je to BlackBerry PlayBook alebo HP TouchPad. Ani to ich však nemusí predurčovať k úspechu.

Vývoj speje k tomu, že o niekoľko rokov budeme používať jediný miniatúrny počítač, ku ktorému sa budú pripájať rozširujúce periférie ako väčší monitor či klávesnica. Dáta aj nastavenia operačného systému a aplikácií sa budú synchronizovať cez internet, takže ak svoj minipočítač po čase vymeníte za iný, nebudete musieť znovu všetko inštalovať, ale prihlásite sa pod svojimi údajmi a všetko nájdete tak, ako tomu bolo pred výmenou. Rýchlo napredujúca miniaturizácia mobilných procesorov otvára zariadeniam, ako sú tablety, úplne nové dimenzie.

debata chyba