Prvé smartfóny s Firefox OS prídu na trh už vo februári

Mozilla odhalila detaily prvých smartfónov poháňaných vlastným operačným systémom Firefox OS. Vyrábať ich budú Španieli a uspokojiť by mali viac aj menej náročných spotrebiteľov.

24.01.2013 07:00
geeksphone, Firefox OS, smartfón Keon, Peak Foto:
Mozilla predstavila prvú dvojicu smartónov so systémom Firefox OS z produkcie španielskej spoločnosti Geeksphone.
debata

Smartfóny bude pre Mozillu vyrábať malá španielska firma Geeksphone v dvoch verziách s označením Keon a Peak. Zatiaľ čo Keon je základným modelom s 3.5-palcovým displejom, gigahertzovým procesorom a podpriemernou 3-megapixelovou kamerou, model Peak má namierené do strednej triedy. Peak bude vybavený 4,3-palcovým displejom, dvojjadrom taktovaným na 1.2 GHz a dvojicou fotoaparátov s dvoma a ôsmimi megapixelmi. Mozilla zatiaľ nezverejnila detaily o cenách, no oba smartfóny by mali byť na trhu dostupné už vo februári.

Firefox OS sa spolieha na dobrovoľníkov
Operačný systém Firefox OS je jedným z mnohých alternatívnych systémov, ktoré budú mať premiéru v tomto roku. Preniknúť na mobilný trh má v pláne aj Canonical s mobilnou verziou Ubuntu či Jolla so systémom Sailfish. Podľa niektorých analytikov ale popri významných systémoch ako je Android, iOS, Windows Phone, Blackberry alebo Symbian nezostáva veľa priestoru pre alternatívne platformy.

Vývoj Firefox OS bude ovplyvnený komunitou dobrovoľníkov, ktorí majú k dispozícii zdrojový kód a môžu systém ľubovolne upravovať. Systém má byť primerane svižný so zdokonalenou správou bežiacich aplikácií, vďaka čomu bude optimálne čerpať systémové prostriedky na predĺženie výdrže na batériu. Otázkou ďalšej existencie Firefox OS však bude, čo dokáže platforma ponúknuť navrch v porovnaní s Androidom.

Prametre modelu Keon

procesor Qualcomm Snapdragon S1, 1GHz
displej 3.5-palcov HVGA
snímač 3 Mpix
pamäť 512 MB RAM, 4 GB ROM + MicroSD
batéria 1580 mAh

Parametre modelu Peak

procesor Qualcomm Snapdragon S4 2× 1.2GHz
displej 4.3-palcov QHD IPS
snímač 8 Mpix + 2 Mpix
pamäť 512 MB RAM, 4 GB ROM + MicroSD
batéria 1800 mAH
debata chyba