HTC One vyrazí do boja so štvorjadrom a skvelými fotkami

Spoločnosť HTC na medzinárodnom kongrese MWC, ktorý sa každoročne koná v španielskej Barcelone, predstavila tri modely smartfónov z rodiny One. Každý je zameraný na inú skupinu používateľov.

27.02.2012 17:30
htc one, smartfón Foto:
Predstavené smartfóny od HTC. Zľava modely One S, X, V.
debata

Až tri nové smartfóny zaradilo HTC do rodiny One, ktorej názov je možné parafrázovať aj ako „vyvolený.“ Najvýkonnejší z trojice má označenie One X a do vienka dostal štvorjadrový procesor nVidia Tegra 3 s taktom jadra 1,5 GHz, gigabajt operačnej pamäte a veľký 4,7-palcový Super LCD displej s extrémnym rozlíšením 1280 × 720 bodov. Displej používa špeciálne odolné krycie sklo Corning Gorilla Glass, vyniká kontrastným podaním farieb a ostrými pozorovacími uhlami. Grafické výpočty má na starosti grafická jednotka od nVidie s dvanástimi jadrami.

HTC hovorí o zachovaní kvalitatívneho štandardu, na ktorom si firma vybudovala svoju reputáciu. Aj preto pri smartfónoch One použila materiály, na ktoré sú spotrebitelia zvyknutí, v znamení konceptu „unibody“, teda tela prístroja z jedného kovového odliatku, v prípade modelu One X je ním polykarbonát. Ten umožňuje, aby bol telefón primerane odolný pri zachovaní nízkej hmotnosti a tenkého profilu.

Kvalita fotiek porovnateľná s iPhonom 4S
Nová technológia ImageSense do telefónov priniesla novú šošovku, snímací senzor a takisto aj softvér. Ten umožňuje rýchlejšie snímanie. AUtomatické ostrenie zrýchlilo reakčný čas na 0,2 sekundy a reakčný čas medzi jednotlivými stlačeniami spúšte sa skrátil na 0,7 sekundy. HTC ukázalo, koho v prípade kvality zhotovených snímok a videí vníma za svojho najväčšieho konkurenta. Je ním iPhone 4S od Apple s 8-megapixlovým fotoaparátom a podporou HDR. Šošovka fotoaparátu so svetelnosťou F/2.0 použitá v modeloch HTC One X a HTC One S ponúka o 40 percent viac svetla na fotkách v porovnaní s telefónmi so svetelnosťou F/2.4.

Veľká pamäť bez možnosti rozšírenia
Kapacita vstavanej pamäte telefónu je 32 gigabajtov. Na druhej strane, chýba možnosť jej rozšírenia prídavnými pamäťovými kartami. Tento nešvar však môže väčšina užívateľov spokojne prehliadnuť, obzvlášť, keď HTC oznámilo spoluprácu so službou Dropbox, vďaka ktorej doplnkovo sprístupní 25 gigabajtov online úložného priestoru pre ľubovolné dáta s predplatným na dva roky zadarmo. Tak ako aj v nedávnej minulosti, aj tentokrát výrobca využil partnerstvo s Beats electronics a smartfóny zo série One obohatil o technológie zušľachťujúce zvukový výstup.

Menšie telo, menší výkon
Model HTC One S je oproti vlajkovej lodi One X o niekoľko percent menší. Namiesto 4,7 palcového displeja používa len displej s uhlopriečkou 4,3 palca. Štvorjadro nahradilo dvojjadro s výkonom 1,5 GHz. Telefón má zároveň s hrúbkou 7,9 milimetra prívlastok najtenší v histórii HTC. Najmenší a najmenej výkonný model One V s 3,7-palcovým displejom a dvojjadrom s frekvenciou 1 GHz je vstupným modelom v triede One, pre menej náročných užívateľov. Ako jediný z trojice ale podporuje pamäťové karty. Oproti zvyšným dvom modelom má operačnú pamäť s polovičnou kapacitou (512 MB) a 5-megapixelový fotoaparát.

V predaji aj na Slovensku
Všetky tri telefóny by sa mali na Slovensku objaviť v priebehu apríla. Do svojej ponuky ich zrejme už na začiatku predaja zaradia všetci traja mobilní operátori. Oficiálne ceny neboli výrobcom oznámené. Predbežne je ale možné očakávať ceny na hranici 600 (One X), 550 (One S) a 320 eur (One V).

debata chyba