Extrém od Nokie: mobil so 41 megapixelmi

Nokia predstavila smartfón Nokia 808 PureView so senzorom s neuveriteľným rozlíšením 41 megapixelov. Zvýši kvalitu a ostrosť snímok.

28.02.2012 07:00
Nokia PureView 808, smartfón, telefón, mobil Foto:
Nokia predstavila smartfón s extrémnymi 41-megapixlami.
debata (1)

Ako ešte v dnešnej dobe šokovať na trhu so smartfónmi? Zdá sa, že Nokia našla recept na mediálny úspech. Na tohtoročnej konferencii MWC (Mobile World Congress) predstavila smartfón Nokia 808 PureView s fotoaparátom s rozlíšením až 41 miliónov pixelov. Opäť siahla po optike od Carla Zeissa. Svetelnosť objektívu, ktorý tvorí výraznú časť aparátu, dosahuje hodnotu F2,4. Šošovka fotoaparátu v nových modeloch od HTC má svetelnosť F2.0. Špecialitou pri fotení je, že telefón zachytáva snímky vo vysokom rozlíšení, ktoré následne konvertuje do nižšieho rozlíšenia, avšak pri zachovaní vysokých detailov.

Podľa Nokie môže dôjsť k nesprávnemu interpretovaniu významu samotnej technológie vysokého rozlíšenia. Jej podstatou je zachytávanie snímok vo vyššom rozlíšení, aby následné softvérovo zmenšené fotografie s viacerými kumulovanými pixelmi disponovali vyšším kontrastom, dôrazom na detail a nižším šumom. Doménou prístroja má byť aj kvalita natáčaných videí a zvuku v priestorovom a certifikovanom Dolby Digital 5.1 formáte.

Kto by čakal od smartfónu výhody zo spolupráce s Microsoftom, bol by sklamaný. Nokia sa rozhodla použiť najnovšiu verziu osvedčeného Symbianu, aby svetu dokázala, že čas jeho odchodu sa ešte stále nenaplnil.

Model 808 PureView má 4-palcový AMOLED displej s rozlíšením 640 × 360 bodov, jednojadrový procesor s taktom 1,3 GHz,k 512 MB operačnej pamäte a úložisko s kapacitou 16 GB a možnosťou ďalšieho rozšírenia microSD kartami. Na trhu by sa mal objaviť v máji tohto roka s očakávanou cenou 450 eur.

1 debata chyba