Apple má vraj v talóne veľké prekvapenie. Vyvíja iWatch

Špekulácie alebo skutočné novinky zo zákulisia firmy? Zahraničné médiá si zobrali na mušku spoločnosť Apple, ktorá údajne pracuje na vývoji inteligentných hodiniek so systémom iOS.

12.02.2013 16:25
Apple iPod nano Foto:
Ilustračné foto (náramok k prehrávaču iPod nano)
debata (7)

Podľa denníka New York Times spoločnosť Apple experimentuje so zariadením, ktoré svojim vzhľadom pripomína náramkové hodinky, no je omnoho viac bohaté na funkcie. Dominantou zariadenia má byť zakrivený LCD displej, ktorý zobrazí informácie prenášané cez Bluetooth z iných spárovaných zariadení na báze systému iOS. Futuristické hodinky tak majú byť ďalším prírastkom do rodiny prístrojov so systémom iOS, ktorá dnes už zahŕňa smartfóny iPhone, tablety iPad a prehrávače iPod.

Apple s inteligentným príslušenstvom už skúsenosti má
Apple sa k zverejneným informáciám odmietol vyjadriť. Analytici špekulujú aj o rozšírených možnostiach hodiniek, s pomocou ktorých by bolo možné vykonávať bezkontaktné platby či monitorovať životné funkcie a pohybové aktivity. Vychádzajú pritom zo skúseností, ktoré Apple nadobudol počas spolupráce so spoločnosťou Nike. Podľa New York Times je ale podstatnejšie zaoberať sa otázkou, či hodinky budú naozaj ďalším revolučným zariadením, ktoré bude spolupracovať s hlasovým asistentom Siri a mapovými podkladmi, či rovno s navigáciou. Na otázky ako bude vyzerať, kedy bude zariadenie dostupné a koľko bude stáť je stále predčasné hľadať odpovede.

Príslušenstvo ako súčasť smartfónu
Analytici sa pri svojich prognózach opierajú o niekoľko faktov. Jeden z dodávateľov Applu, spoločnosť Corning, vyvinul technológiu ohybného skla Willow Glass, ktorá má pomôcť pri výrobe ohybných a tvarovateľných displejov. „Apple si najal množstvo ľudí pre túto oblasť. Firma sa spolu s niekoľkými partnermi zapojila do vývoja nositeľného príslušenstva pre iPhone, a práve to robí z Apple potenciálne najväčšieho hráča v nasledujúcich rokoch,“ myslí si analytička Sarah Rotman Epps. Očakáva sa, že technológie sa v blízkej dobe dostanú do bodu, kedy bude príslušenstvo neodmysliteľnou súčasťou tabletov a smartfónov.

Spoločnosť Corning predstavila ohybné sklo... Foto: Corning
Corning Willow Glass, ohybné sklo Spoločnosť Corning predstavila ohybné sklo Willow Glass, ktoré nájde využitie v ohybných displejoch.

Multifunkčné príslušenstvo má obrovský potenciál
Analytici ale aj investori sa zhodujú v otázke ďalšieho smerovania Applu. Firma by podľa nich mala rozšíriť svoje obzory a zaujímať sa aj o iné formy computingu, ktoré by doplnili súčasné portfólio produktov a urobili ho atraktívnym. Aura jedinečnosti iPadov, iPhonov a iPodov sa s pribúdajúcou konkurenciou postupne vytráca. Posledné prieskumy ukázali, že značka Apple už medzi mladými ľuďmi nemá taký punc dokonalosti ako v minulosti a ľudia začínajú hľadať pridanú hodnotu, v čom Apple ako firma stráca dych. Nový segment, ktorý by len rozšíril alebo doplnil súčasné portfólio produktov, by mohol firme opätovne pomôcť. Inteligentné príslušenstvo má určite svoje miesto na trhu, čo dokazuje aj záujem väčších či menších firiem pri vývoji novej elektroniky. Google v súčasnosti testuje interaktívne okuliare s rozšírenou realitou, pričom Apple prejavil záujem ho nasledovať. Dokazujú to aj viaceré patenty, o ktoré firma v poslednej dobe zažiadala. Zostáva preto len čakať, ktorým smerom sa nakoniec vyberie.

7 debata chyba