Microsoft investuje milióny do obchodu s e-knihami

Vydavateľský dom Barnes & Noble vstupuje do partnerstva s Microsoftom a spoločne zakladajú novú firmu, ktorá sa bude zaoberať distribúciou elektronických kníh a výrobou čítačiek. Microsoft chce preniknúť aj do nových vôd, ktoré do týchto chvíľ ovláda Amazon a z časti aj Google či Apple.

03.05.2012 11:18
žena, tablet, čítanie, kniha, e-book,ebook,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Microsoft využil vzájomné patentové spory s vydavateľským domom Barnes & Noble, aby tak vytvoril syndikát s obchodným názvom Newco. Nová firma, v ktorej bude Microsoft menšinovým podielnikom (vlastniť bude 17,6-percentný podiel) a investorom bude aj naďalej vyrábať čítačky elektronických kníh Nook a poskytovať online platformu pre distribúciu elektronických médií, podobne ako to do týchto chvíľ robil samostatne Barnes & Noble.

Investícia Microsoftu do novej firmy dosiahne rekordný objem 300 miliónov dolárov. Stále sa mu to však vyplatí. Firma získa prístup k platforme pre distribúciu elektronických kníh a túto možnosť zároveň využije pri tvorbe aplikácií pre systém Windows. Tablety, a rovnako aj smartfóny ponúknu podobné funkcie ako čítačky Nook.

Vydavateľstvo Barnes & Noble do týchto chvíľ operovalo len na území Spojených štátov a Kanady. Vďaka Microsoftu môže preniknúť na nové trhy a získať nových zákazníkov prakticky po celom svete. Špekulácie o nahradení systému Android novým Windowsom v čítačkách Nook sa nepotvrdili. Barnes & Noble zostane aj naďalej verný otvorenej platforme.

debata chyba