Nastupujúce OLED televízory budú revolučné a drahé

Spoločnosť LG v týchto dňoch predstavila najväčší OLED 3D televízor na svete s uhlopriečkou 55 palcov. Pýši sa parametrami, dizajnom a pokročilými technológiami pre úpravu obrazu.

25.05.2012 12:49
OLED TV LG, televízor, OLED panel 55EM9600 Foto:
V súčasnosti najväčší OLED 3D televízor bude vyrábať LG.
debata

Trhový trend jednoznačne hovorí v prospech OLED panelov. A to dokonca až do tej miery, že v najbližších rokoch sa očakáva, že z trhu vytlačia staršie a lacnejšie LCD a plazmy. OLED technológia má čo ponúknuť a má tie najlepšie predpoklady, aby sa stala revolučnou. Výrobcovia zatiaľ stále musia bojovať so životnosťou panelov a vysokými výrobnými nákladmi. Tie sú už dnes nižšie než napríklad pred rokom, produkty s OLED sú však stále určené pre vyššie príjmové skupiny.

Pred viac než rokom boli výrobcovia odvážni v predikciách. Podľa viceprezidentov spoločností LG, Samsung a Sony by mohli OLED plne súperiť s LCD TV už v roku 2014. Napriek tomu, že od vzájomného súboja majú tieto dve technológie ešte ďaleko, plány výrobcov sa postupne napĺňajú. LG v týchto dňoch predstavil najväčší OLED televízor na svete (model 55EM9600) s uhlopriečkou až 55 palcov.

Televízor zaujme už pri pohľade z profilu. Hrúbka panelu dosahuje úctyhodné 4 milimetre. LG ho vyšperkoval aj po technologickej stránke. K trom základným farbám pridal biely subpixel (WRGB technológia), vďaka čomu sa rozšírila farebná škála. O presnosť reprodukcie sa zas stará technológia Color Refiner, ktoré sleduje konzistenciu farieb, mieru skreslenia a kontrast. Funkciu, ktorá umožňuje upraviť úroveň hĺbky 3D obrazu, užívatelia poznajú aj z iných panelov. Na sledovanie 3D obrazu sú potrebné pasívne 3D okuliare. LG k televízoru dodáva intuitívny diaľkový ovládač, ktorý ponúka ovládanie hlasom, kolieskom, gestami a ukazovaním na obrazovku.

LG dodá prvú várku televízorov v treťom kvartáli tohto roka s očakávanou cenou 10 tisíc dolárov.

Čo je to OLED?
Základom OLED technológie sú organické elektrolumines­cenčné diódy. Vďaka ich schopnosti emitovať svetlo nie je potrebné použiť akýkoľvek iný svetelný zdroj v podobe podsvietenia, podobne ako napríklad u LCD panelov. Tým sa znižuje nielen spotreba ale zlepšujú sa tiež mnohé obrazové vlastnosti. Panely s OLED disponujú mimoriadne vysokým kontrastom, kvalitnou reprodukciou čiernej a iných farebných odtieňov a v neposlednom rade tiež odolnosťou a štíhlym dizajnom.

debata chyba