Tip: Na internete si možno privyrobiť videami či zaujímavým obsahom

Google sa po rokoch oficiálne otvoril slovenským užívateľom, ktorým umožňuje zarábať prostredníctvom svojich videí na YouTube či atraktívneho obsahu na vlastných stránkach. Prinášame vám niekoľko tipov, ako nové možnosti zúročiť a privyrobiť si.

22.05.2013 15:00
video, youtube, google, movie, videoserver, videá Foto:
Ilustračné foto
debata

YouTube po novom oficiálne umožňuje slovenským používateľom zarobiť si na produkcii vlastných videí. Človek nepotrebuje ani talent, ani zvláštne schopnosti. Presadiť sa môže naozaj hocikto. Stačí ponúknuť niečo jedinečné, zaujímavé, či len vylepšiť myšlienku niekoho iného. Podstatou zárobku na YouTube je umiestnenie reklamy vo videu a pristúpenie ku kolektívnym podmienkam. V súčasnosti existuje však hneď niekoľko spôsobov, ako si cez Google privyrobiť. Prinášame vám ich základný prehľad.

Tip č. 1: Ponúknite vtipný, zaujímavý či jedinečný obsah
Ak radi píšete, glosujete či komentujete, môžete využiť svoju tvorivosť a nadviazať na svoj nový či už existujúci obsah, ktorý má podľa vás potenciál získať si na internete veľa fanúšikov. Tí sa môžu stať čitateľmi vášho blogu alebo návštevníkmi vašej internetovej stránky. Stačí si vytvoriť online platformu a pravidelne v nej publikovať a zdieľať nové príspevky. Ak sú zaujímavé a trefné, obvykle sa začnú sami virálne šíriť a vy tak môžete získať pravidelných návštevníkov, čitateľov či odberateľov.

Webové stránka alebo blog, na ktorom budete svoje príspevky zdieľať sa môže stať súčasťou reklamnej siete Google a vy ako vlastník obsahu získate finančný podiel z príjmov z kontextových reklám inzerentov. Takéto reklamy sú obvykle šité na mieru návštevníkom podľa stránok, ktoré v minulosti navštívili, tém, o ktoré sa zaujímali, či výrazov, ktoré na internete vyhľadávali. Okrem toho môžete na svoju stránku pridať vyhľadávací nástroj od Google a prostredníctvom reklám, ktoré sa návštevníkom zobrazujú vedľa výsledkov vyhľadávania, budete získavať príjmy. Vyhľadávač je možné nastaviť tak, že bude vyhľadávať iba obsah na vašej webovej stránke alebo na viacerých stránkach a môže tak slúžiť aj ako užitočný nástroj pre vašich fanúšikov. Podmienkou k začleneniu do programu je vlastnenie účtu v službe Google AdSense.

Tip č. 2: Ukážte svoj talent, zručnosti a pohľad na svet
O možnostiach, ktoré ponúka YouTube sa toho napísalo už mnoho. Najväčší videoserver je alfou a omegou všetkých tých, ktorí sa chcú ukázať alebo ponúknuť svoje myšlienky kreatívnou multimediálnou formou. Každú minútu na YouTube pribudne 100 hodín nového videa. Každý mesiac stránku navštívi viac ako miliarda užívateľov, ktorí môžu byť potenciálnymi odberateľmi vašich diel.

Stačí predviesť svoje umenie, natočiť vlog (pozn. video blog), či nechať voľne prúdiť svoje myšlienky a zachytiť ich na videu. YouTube ponúka možnosť pridať k videu titulku a priradiť k nemu sprievodnú hudbu, za predpokladu dodržania autorských práv. Podobne ako pri iných službách, aj tu máte svoj vlastný používateľský účet (a tým pádom aj svoj používateľský kanál), na ktorý pridávate svoje videá. Tie môžete zdieľať s okruhom svojich známych alebo ich pustiť do celého sveta. Ak sú zaujímavé, majú výstižný titulok alebo sa zaoberajú horúcou témou, môžu si získať mnoho fanúšikov, ktorí si prihlásia ich odber. Ak získate odberateľov dostatok, Google vám ponúkne možnosť zapojiť sa do Partnerského programu, ktorý spočíva v umiestnení reklamy vo videu.

Členstvo v partnerskom programe je bezplatné, no užívateľom môže prekážať umiestnenie reklamných pútačov vo vašom videu. Ak sa rozhodnete zapojiť sa do programu, otvárate si cestu k zárobku. Napriek tomu, že oficiálny „cenník“ Google nezverejnil, podľa odozvy od zúčastnených štandardne vypláca 3,3 dolára za každých 1000 zhliadnutí videa. Partnerský program ponúka viaceré postprodukčné nástroje na vylepšenie kvality videí a ich obsahu.

Veľkú pozornosť si v zahraničí získali mnohí mladí umelci, ktorí majú len krok od úspešnej kariéry. Snáď najznámejším príkladom úspešného ťaženia na YouTube je Justin Bieber, ktorý svojim talentom prilákal producentov a televíznych moderátorov. Zároveň slúžil ako inšpirácia pre ďalšie mladé hviezdy ako MatyB alebo Greyson Chance. Veľkú pozornosť priťahujú tradične vtipné virálne videá, ale taktiež takzvané „how to“ videá, v ktorých tvorcovia v pozícii odborníka radia, ako niečo vyrobiť, vykonať, uvariť alebo trebárs ako sa nalíčiť. Takýmto príkladom môže byť stránka Mr. Porter, ktorá mužom radí, ako sa obliekať, variť alebo nakupovať.

Tip č. 3: Navrhnite zlepšovák, ktorý vám niekto naprogramuje
Nemusíte byť programátor, aby ste dokázali zhmotniť svoje originálne myšlienky a zlepšováky. Práve problémy, ktoré ľudia potrebujú vyriešiť alebo služby, ktoré im chýbajú, sú najčastejšou motiváciou k vytvoreniu zaujímavých mobilných aplikácií. Dnes už existuje veľké množstvo jednoduchých nástrojov pre tvorbu mobilných a online aplikácií. Na ich zvládnutie nepotrebujete vedomosti skúseného programátora. Ak je aplikácia náročnejšia na prevedenie, môžete osloviť niekoho, kto má s tvorbou aplikácií skúsenosti a využiť svoj obchodný talent. Jednotlivé aplikácie na platforme Android je možné speňažiť pomocou služby AdMob, opäť na princípe reklamy, ktorá sa v nej zobrazuje. Služba umožňuje aj propagovať už existujúce aplikácie a predstaviť ich širokému publiku budúcich používateľov. Fantázii sa medze nekladú.

Slovenské hádanky – Aplikácia Martina Krátkeho obsahuje viac ako 700 tradičných slovenských hádaniek.

SHMUDroid – Ponúka lokálnu predpoveď počasia s údajmi zo Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu.

Poloha vlaku – Aplikácia od tvorcu Martina Mančušku je určená na overenie aktuálnej polohy vlaku na tratiach na Slovensku, pričom vlak je možné vyhľadávať podľa jeho čísla alebo názvu.

Anténny smerovač – Aplikáciu využije ktokoľvek pri inštalácii televíznej antény a jej správnom nasmerovaní. Využíva pri tom aktuálnu polohu zo satelitov GPS a aktuálne prepočty vzdialeností k televíznym vysielačom.

debata chyba