Kvôli festivalom ľudia sťahujú viac nelegálnej hudby, tvrdí štúdia

Hneď po skončení hudobných festivalov ľudia sťahujú viac nelegálnej hudby. Najčastejšie ju hľadajú na torrentoch a verejných úložiskách, tvrdí štúdia serveru Spotify.

19.07.2013 20:08
kriminalita, internet, zlodej, dáta,... Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Návštevníci hudobných festivalov sa často náhodne zoznamujú s novými interprétmi, ktorí na festivaloch vystupujú. „Festivaly sú každoročne spúšťačom hudobného pirátstva,“ tvrdí štúdia serveru Spotify, ktorý užívateľom ponúka streamovanú hudbu od vybraných vydavateľstiev.

Nové zistenia sa opierajú o fakt, že festivaly sú zodpovedné za zvýšený dopyt po hudbe, no namiesto toho aby ľudia využili oficiálny kanál pre jej získanie, obracajú sa na torrenty a iné neautorizované stránky. „Naša analýza odhalila niekoľko prípadov zvýšeného záujmu a sťahovania torrentov okamžite po skončení vystúpení na festivaloch,“ uvádza sa v stanovisku Spotify.

Server Spotify vo svojej štúdii vychádzal z reálnej situácie, keď počas minulého roka monitoroval aktivitu a požiadavky užívateľov BitTrorrentu po skončení festivalu Stoppelhaene v Holandsku. Po skončení niekoľkých koncertov bol zaznamenaný zvýšený počet stiahnutí albumov zúčastnených interprétov. Nelegálne sťahovania priamo neovplyvnili predaj prostredníctvom oficiálnych kanálov a stream na Spotify.

Podľa serveru by si mali najmä vydavatelia uvedomiť, že svojou neochotou a zdržiavaním uvedenia albumov do predaja na rôznych trhoch ochudobňujú predovšetkým sami seba. Hneď po tom, čo sa nové nahrávky objavia v streame a v rádiách, sa o ne začnú zaujímať užívatelia, ktorí sa ich pokúšajú bezplatne sťahovať. Nezanedbateľný nárast dopytu po nelegálnych kópiách môže mať na svedomí aj skutočnosť, že množstvo albumov je na jednom trhu objaví dostupných skôr, než na inom. Ľudia potom automaticky začnú hľadať spôsob, ako sa k nahrávkam dopracovať skôr, než budú oficiálne dostupné na lokálnom trhu.

1 debata chyba