Slováci vyvinuli revolučný vypínač. Plánujú preraziť za veľkou mlákou

Inteligentný vypínač Goldee od slovenských tvorcov má dať revolúcii v domácom osvetlení nový rozmer. Od uvedenia prvej žiarovky sa spôsob, akým ľudia ovládajú svetlo príliš nezmenil. Podľa zakladateľa projektu, košičana Tomáša Barana, nastal čas na zmenu.

27.11.2013 21:20
Welcome Home, Goldee, inteligentný vypínač Foto:
Inteligentný ovládač Goldee má byť šiestym zmyslom v domácnosti.
debata (12)

Zatiaľ čo veľké firmy sa koncentrujú na výrobu inteligentných svetiel do domácností, malé začínajúce firmy hľadajú spôsob, ako ich efektívne ovládať. Na trhu už dnes existuje niekoľko desiatok inteligentných vypínačov, ktoré dokážu byť v domácnosti nápomocné. Žiaden z nich však nie je dostatočne chytrý na to, aby odbremenil užívateľa od nejakej formy jeho obsluhy. Projekt Goldee, ktorého otcom je Slovák Tomáš Baran, sľubuje revolučné ovládanie svetiel v celej domácnosti v štýle 21. stročia.

Je čas, aby svetlo samo reagovalo na potreby ľudí
Koncom novembra spustil slovenský start-up Goldee predpredaj svojho ovládača Golden Light Controller. Cieľom crowfundigovej kampane (pozn. forma financovania projektu verejnosťou) je osloviť čo najväčší okruh záujemcov z celého sveta, ktorí by boli ochotní si produkt vopred objednať a zaplatiť. Ak projekt podporí dostatočný počet ľudí, Goldee spustí výrobu a počas leta 2014 bude záujemcom zasielať prvé kusy vyrobené v zazmluvnených fabrikách v Číne. „Na začatie výroby je potrebné, aby sme počas jedného mesiaca, do 26. decembra 2013, vyzbierali 100 tisíc dolárov od individuálnych záujemcov o náš produkt,“ uvádza sa v tlačovej správe.

Inteligentný ovládač Goldee má množstvo... Foto: Goldee
goldeee Inteligentný ovládač Goldee má množstvo senzorov, ktoré zachytia pohyby členov domácnosti a dokážu na ne náležite reagovať.

Ovládač Goldee je vybavený množstvom senzorov, okrem iného aj pohybovými senzormi, ktoré dokážu rozpoznať gestá užívateľa a reagovať na ne. Pohybom ruky je napríklad možné svetlo zhasnúť alebo stlmiť. „Od uvedenia prvej žiarovky sa spôsob, akým ľudia ovládajú svetlo príliš nezmenil. Goldee má za cieľ zmeniť spôsob, akým ľudia ovládajú svetlo, ako ako svetlo reaguje na ľudí,“ uviedol Tomáš Baran.

Jednoduchá montáž a široké možnosti využitia
Ovládač Goldee nevyžaduje žiadnu špeciálnu montáž. Je ho možné zapojiť rovnako ako hocijaký iný vypínač na stene. Napriek tomu, že je kompatibilný aj s bežnými žiarovkami a žiarivkami, tvorcovia projektu pre využitie jeho plného potenciálu odporúčajú použitie ľubovolných inteligentných LED žiaroviek ako sú napríklad Philips hue, LIFX alebo ilumi.

Foto: Goldee
Sleep Timer

Tí, ktorí projekt podporia hneď v jeho začiatkoch môžu získať ovládač za zvýhodnenú cenu 249 dolárov, prípade v balení s trojicou špeciálnych žiaroviek LIFX za cenu 549 dolárov. Po skončení predpredajnej crowfundingovej kampane sa katalógová cena ovládača zvýši o 100 dolárov. Pomerne vysokú cenu však tvorcovia projektu obhajujú novými vymoženosťami, ktoré Goldee do domácnosti prinesie. Ako príklad uvádzajú takzvaný Sunrise Alarm, teda budík ktorý postupne rozsvecuje miestnosť, podobne ako vychádzajúce slnko. V prednastavených večerných hodinách zas robí presný opak, aby pripravil telo na dobrý spánok. „Ak sa prebudíte uprostred noci, špeciálny nočný režim vám pomôže zorientovať sa v priestore, no tlmené svetlo, ktoré sa automaticky zapne vás nezobudí. Akonáhle si ľahnete späť do postele, svetlo sa zhasne,“ upozorňuje na jednu z mnoha výhod Tomáš Baran. Goldee však zvládne omnoho viac.

Inteligentný ovládač Goldee má množstvo funkcií... Foto: Goldee
Welcome Home, Goldee, inteligentný vypínač Inteligentný ovládač Goldee má množstvo funkcií a široké spektrum využitia. Tvorcovia sľubujú, že ďalšie funkcie k ovládaču pridajú pribežne.

Goldee pomôže chrániť domácnosť aj pred zlodejmi
Inteligentný ovládač automaticky vypne všetky svetlá v domácnosti, akonáhle ju opustí posledný jej člen. Po jeho príchode svetlá opätovne zapne, no vďaka senzorom len v miestnosti, v ktorej sa práve nachádza. Funkcia Smart Security rozpozná, keď sa v domácnosti nikto dlhšiu dobu nenachádza a z bezpečnostných dôvodov po dvoch dňoch automaticky zapína a vypína svetlá, aby tak odradila prípadných zlodejov. Ďalšie množstvo funkcií by malo pribúdať postupne, prostredníctvom plánovaných softvérových aktualizácií. S ovládačom pripojeným na internet je možné na diaľku komunikovať prostredníctvom smartfónu so systémom Android alebo iOS.

Slovenské know-how má šancu aj za veľkou mlákou
Na záver zostáva len dodať, že slovenské know-how v projekte Goldee má v zahraničí reálnu šancu sa predať. Nechýba mu k tomu veľa. Len tri dni od spustenia promo kampane sa tvorcom podarilo vyzbierať až štvrtinu sumy potrebnej k začatiu výroby. Goldee má najmä na začiatku uspokojiť dopyt po inteligentných doplnkoch pre domácnosť v Spojených štátoch, neskôr bude pravdepodobne nasledovať aj expanzia do Európy. Je však nutné dodať, že vypínač si je už dnes možné predobjednať prakticky z celého sveta.

Svetlo v jesennej nálade Goldee. Foto: Goldee
Autumn Park Svetlo v jesennej nálade Goldee.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Goldee osvetlenie v domácnosti #inteligentný vypínač #Smart Controller