Firefox OS prenikne zo smartfónov aj do televízorov

Spoločnosť Panasonic popri novom rade 4K televízorov na veľtrhu CES spomenula aj partnerstvo so spoločnosťou Mozilla. Jeho súčasťou by mala byť užšia spolupráca pri integrovaní operačného systému Firefox OS do televízorov.

12.01.2014 12:00
firefox os, mozilla Foto:
Fifefox OS je zatiaľ možné nájsť len v lacných smartfónoch. Už čoskoro by mal byť aj súčasťou televízorov Panasonic.
debata

Len niekoľko hodín po tom, čo spoločnosť LG oživila hybernujúci systém webOS, aby ho použila v budúcej generácii svojich televízorov, prišiel Panasonic s vlastným riešením pre SmartTV. Japonská spoločnosť na veľtrhu CES oznámila strategické partnerstvo so spoločnosťou Mozilla. Výsledkom má byť špeciálna verzia systému Firefox OS priamo integrovaná do televízorov Panasonic.

Z lacných smartfónov do televízorov
Systém Firefox OS je v súčasnosti možné nájsť v niekoľkých lacných smartfónoch. Mozilla s ním žiadneho veľkého hráča neohrozila a pozíciu si Firefox OS na európskom a africkom trhu upevňuje len pozvoľna. Firefox OS je postavený na technológii HTML5 a v súčasnosti je podľa odborníkov na míle vzdialený dominujúcemu Androidu. Mozilla sa preto pokúša upevniť jeho pozíciu a nájsť mu nové zázemie aj v segmente, ktorý je stále relatívne voľný a otvorený. Vývojárov však bude musieť presvedčiť, aby začali pracovať aj na vývoji aplikácií použiteľných na obrazovke televízora.

Obe spoločnosti zatiaľ konkrétne plány týkajúce sa budúceho portfólia Smart televízorov nekonkretizovali. Rovnako tak neuviedli ani približný dátum, kedy by sa na trhu mohli prvé televízory s Firefox OS objaviť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Panasonic #CES 2014 #Firefox #Mozilla