Zmenia sa okná na obrazovky?

V kine či doma sa filmy premietajú na biele plátno alebo na bielu stenu. Dôvod je jednoduchý. Od bieleho povrchu sa odráža celé farebné spektrum projekčného ambientného svetla. Stačí však projektor namieriť na okno a nezobrazí sa nič, keďže od priehľadného skla sa svetlo neodráža a prechádza von.

23.01.2014 12:32
debata (1)

Výskumníci z Technologického inštitútu (MIT) však našli pomerne jednoduchý, a najmä lacný spôsob ako okná pomocou nanotechnológií premeniť na projekčné plochy. Zatiaľ sú len monochromatické, prototyp odráža len modré svetlo, ale vedci sú presvedčení, že si časom nájdu široké uplatnenie. „Pre špecifické aplikácie už bolo vyvinutých viacero priehľadných displejov, každý však má svoje obmedzenia,“ hovorí John Joannopoulos z MIT. „Head-up displeje používané v lietadlách a už aj v automobiloch majú veľmi úzky pozorovací uhol. Difúzne obrazovky sa dajú vyrobiť veľké, ale sú zastreté, nie úplne priehľadné. Elektronické displeje s priehľadnou elektrikou je ťažké vyrobiť v dostatočne veľkých rozmeroch. Výroba veľkých fluerescentných obrazoviek je zase neefektívna,“ vymenúva vedec.

Porovnanie priehľadnosti špeciálne upraveného... Foto: CHIA WEI HSU
sklo ako obrazovka Porovnanie priehľadnosti špeciálne upraveného skla, ktoré slúži ako obrazovka (hore) a bežného skla počas premietania loga MIT. Na bežnom skle sa logo nezobrazí.

Spolu s kolegami sa preto rozhodol vyrobiť priehľadné obrazovky pomocou relatívne jednoduchých nanotechnologických postupov. Sklo obohatili nanočasticami striebra s veľkosťou 65 milimetrov. Získali tak projekčnú plochu veľkú 25 krát 25 centimetrov a hrubú len pol milimetra. Takéto sklo je úplne priehľadné, ale zároveň odráža modré svetlo.

„Záujem o priehľadné displeje rastie a náš prístup by mohol nájsť mnoho uplatnení,“ tvrdí spoluautor štúdie Chia Wei Hsu. „Sklo je úplne priehľadné, je možné vyrobiť ho v akýchkoľvek rozmeroch, projekcia má vysoké rozlíšenie a obraz je viditeľný zo širokého pozorovacieho uhla. Náklady na výrobu a údržbu sú pritom veľmi nízke. Výroba ukážkového projekčného skla nás stála menej ako desať dolárov,“ dodáva Hsu, podľa ktorého by nemal byť problém do skla pridať ďalšie dve nanovrstvy, ktoré by odrážali zelené a červené svetlo, čím by vznikol obraz v RGB farebnej škále. „Budeme však na tom musieť popracovať, lebo ďalšie vrstvy znižujú priehľadnosť skla,“ dodali vedci v štúdii zverejnenej v žurnále Nature Communications.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #displej #obraz #sklo #obrazovka #okno