Deezer bude na Slovensku konkurovať Spotify. Najmä cenou

Slovak Telekom začal svojim zákazníkom vo veľkom ponúkať hudobné predplatné k službe Deezer. Zákazníci najvyšších programov službu dostanú zadarmo, ostatní za zvýhodnenú cenu. Deezer je priamo konkurenciou službe Spotify, ktorá na Slovensko zavítala ešte v decembri minulého roka.

01.02.2014 17:00
deezer, hudobná služba Foto:
Ilustračné foto (hudobná služba Deezer)
debata (5)

Podľa Slovak Telekomu majú hudobné požičovne na Slovensku veľký potenciál. Drvivá väčšina užívateľov s nimi nemá skúsenosti, a to aj preto, že len donedávna boli dostupné len vo vybraných krajinách a našinec k nim mal sťažený prístup. Ak si užívateľ chcel vypočuť najnovší album obľúbenej skupiny, musel si ho zväčša zakúpiť v digitálnej podobe za niekoľko eur, prípadne zaobstarať inou cestou. Namiesto toho hudobné požičovne, ktoré vo svete fungujú už niekoľko rokov, ponúkajú desiatky miliónov hudobných titulov na voľné počúvanie, výmenou za mesačný poplatok. O slovo sa na Slovensku začali hlásiť len pred niekoľkými mesiacmi a konkurenčný boj sa postupne vyostruje. Na trh vo veľkom vstupuje služba Deezer, v partnerstve so Slovak Telekomom.

Deezer vyostrí súboj so Spotify. Chce nových platiacich zákazníkov
Deezer je na Slovensku oficiálne dostupný už niekoľko mesiacov, no veľa o ňom počuť nebolo. O prvý väčší rozruch na trhu sa postarala švédska služba Spotify, ktorá koncom minulého roka ohlásila príchod na Slovensko. Slovenských užívateľov, ktorí doposiaľ neboli zvyknutí platiť za hudbu mesačný poplatok, sa rozhodla presvedčiť cenou (5,99 eur), ktorá je približne o štyri eurá nižšia než na západe. V prémiovom, platenom, balíku ponúka hudbu bez reklám s možnosťou sťahovania offline playlistov, na počúvanie aj bez pripojenia k internetu, do troch rôznych zariadení.

Spotify má viac platiacich zákazníkov, Deezer viac skladieb
Služba Deezer, ktorá od prvého februára oficiálne spojila sily so Slovak Telekomom, sa pokúsi osloviť masy. Na rozdiel od 20-miliónového Spotify ponúka knižnicu s 30 miliónmi skladieb a dostupná je v 180 krajinách. Napriek tomu, že Spotify aktuálne pokrýva len 55 trhov, má 24 miliónov aktívnych používateľov a 6 miliónov platiacich zákazníkov. Deezer je na tom o čosi horšie, v súčasnosti má približne 5 miliónov zákazníkov prémiového balíka. Slovak Telekom spoluprácu s Deezerom obhajuje hudobnou databázou, ktorá vo veľkom pokrýva aj slovenských interprétov. Spotify ich má v portfóliu tiež, no zatiaľ len v obmedzenom počte.

Ilustračné foto (hudobná služba Deezer) Foto: Deezer
deezer, hudobná služba Ilustračné foto (hudobná služba Deezer)

Tak Deezer ako aj Spotify umožňujú v platenom prémiovom balíku sťahovať hudbu z internetu do mobilu, tabletu alebo počítača a počúvať ju aj bez pripojenia k internetu. Skladby je možné podľa potreby sťahovať v rôznych kvalitách, až do 320 kbps. Deezer v súčasnosti používa aj špeciálny algoritmus, ktorý užívateľovi ponúka nové skladby podľa hudby, ktorú doposiaľ počúval. Spotify podobný algoritmus má tiež, no ponúka najmä alternatívnych interprétov, ktorí sú spojený s tým-ktorým žánrom.

Pre zákazníkov Telekomu bude Deezer v dvoch verziách
Telekom bude deezer ponúkať v dvoch verziách, Premium a Premium Plus. Obe majú prístup k celej knižnici titulov, playlistov, zdieľane skladieb. Premium Plus má navyše možnosť počúvania offline alebo sťahovanie hudby do mobilu či tabletu. Telekom bude väčšinu svojich zákazníkov presviedčať na vyšší balík, u ktorého ponúkne aj zvýhodnenú cenu. Pri zákazníkov hlasových paušáloch Happy XL a XXL je balík Premium Plus dostupný zadarmo a automaticky aktivovaný operátorom. Ostatné Happy a iné paušály majú rovnaký balík dostupný za cenu 4,99 eur. Telekom ponúka Deezer za rovnakú cenu aj k internetovým programom či svojmu televíznemu portfóliu Magio TV a Magio Sat. Pri internetových programoch Turbo 3 a Optik 3 so súčasným využívaním mobilného paušálu je Premium Plus ponúkaný zadarmo, bez mobilného paušálu no s internetovým programom (Turbo 3 a Optik 3) za cenu 2 eurá mesačne.

Spotify by malo na novú situáciu na trhu zareagovať
Telekom Deezer integruje aj do Zoznamu a zákazníkov konkurenčného Spotify ako aj nových zákazníkov sa pokúsi presvedčiť zvýhodnenou cenou 5,49 eur mesačne za balík Premium Plus. Zostáva preto čakať, ako na agresívnu cenovú politiku Deezeru a Slovak Telekomu zareaguje Spotify, ktorého najlacnejší a zároveň jediný prémiový balík stojí 5,99 eur.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovak Telekom #Spotify #Deezer