Sony predstavilo ďalší prémiový vodeodolný smartfón Xperia Z2

Opatrnosť nadovšetko. Sony stavilo na istotu a jeho nová prémiová Xperia Z2 dostala len novší, o málo výkonnejší, hardvér a slúchadlá s aktívnym potlačením okolitého hluku. Sekundovať jej bude vodeodolný tablet Xperia Z2 Tablet s rovnakým hardvérom.

26.02.2014 07:00
Sony Xperia Z2, smartfón Foto:
Sony predstavil nástupcu smartfónu Xperia Z1, model Xperia Z2.
debata

Spoločnosť Sony na veľtrhu MWC v Barcelone predstavila opäť o čosi vyspelejšiu vlajkovú loď v podobe smartfónu Xperia Z2, ktorý je nástupcom najvyššieho modelu Z1. Nezasvätený užívateľ na prvý pohľad výrazné zmeny zrejme neodhalí, tie sú ukryté až v útrobách prístroja. Smartfón je rovnako ako jeho predchodca vodotesný a odolný voči prachu. Zaujímavé je ale pozorovať, akú stratégiu zvolilo Sony pri uvádzaní nových modelov. Namiesto dramatických zmien dochádza len k drobným vylepšeniam, ktoré u majiteľov Z1 pravdepodobne nebudú argumentom pre kúpu nového prístroja, no firma bude prostredníctvom nich môcť odhaliť, ako užívatelia na zmeny reagujú.

O 12 kramov ľahšia o dve desatiny väčšia Xperia
O 12 gramov ľahšia Xperia Z2 má o dve desatiny palca väčšiu uhlopriečku a pôvodné Full HD rozlíšenie, výsledkom čoho je nižšia hustota pixelov na palec. Sony displej vylepšil technológiou Live Colour LED, ktorá využíva červený a zelený fosfor na modrých LED diódach, s cieľom sýtejšieho zobrazenia farieb. Technológia na svoje výhody upozorní najmä na priamom slnku. Zvýšil sa aj výpočtový výkon, keď Sony štvorjadrový procesor s taktom 2,2 GHz nahradilo štvorjadrom taktovaným na 2,3 GHz a jeden gigabajt pridalo aj na operačnej pamäti. Vstavaná úložná pamäť zostala nezmenená. Vďaka výkonnejšej batérii s kapacitou 3200 mAh (v porovnaní s 3000 mAh) sa ale zvýšila výdrž, aj keď len relatívne. Zatiaľ čo sa zvýšil hovorový čas (z 13,8 na 15 hodín), skrátila sa výdrž v pohotovostnom režime (z 37 na 29 dní).

Smartfón Xperia Z2 kopíruje tvarom aj vzhľadom... Foto: Sony
Sony Xperia Z2, smartfón Smartfón Xperia Z2 kopíruje tvarom aj vzhľadom model Z1.

Rovnaký fotoaparát s videami v 4K rozlíšení
Výrobca v smartfóne zachoval fotoaparát z modelu Z1 s 20,7 megapixelmi, no výkonnejší je obrazový procesor, ktorý si poradí aj s videami natáčanými v 4K rozlíšení (3840 × 2160 bodov pri 30 snímkach za sekundu). Sony k Xperii Z2 vôbec po prvýkrát pribalí aj slúchadlá s aktívnym potlačením okolitého hluku, ktoré doposiaľ ponúkal len k najvyššej modelovej triede MP4 prehrávačov. Sony uvedie smartfón Xperia Z2 na trh v marci. Jeho cena bude pravdepodobne vychádzať z modelu Z1.

Prémiový smartfón doplní tenký vodeodolný tablet
Sony počas tlačovej konferencie predstavil aj vodeodolný tablet Xperia Z2 Tablet, ktorý dopĺňa modelový rad prístrojov Z2. V minulosti sa tabletom od Sony v záplave tabletov od konkurencie príliš nedarilo. Očakávania, že s príchodom modelu Z2 sa situácia zmení, sú preto na mieste. Tablet je podobne ako smartfón Z2 vlajkovou loďou, ktorá dostala do výbavy 10-palcový Full HD displej s rovnakou technológiou Live Colour LED.

Tablet Sony Xperia Z2 Tablet má rovnakú... Foto: Sony
Sony Xperia Z2 Tablet, tablet Tablet Sony Xperia Z2 Tablet má rovnakú hardvérovú výbavu ako prémiový smartfón Xperia Z2.

Súčasťou výbavy budú slúchadlá s aktívnym potlačením hluku
Xperia Z2 Tablet patrí medzi najtenšie a najľahšie tablety vo svojej triede s hrúbkou 6,4 milimetra a hmotnosťou 426 gramov (verzia s Wi-Fi). Dostupný bude v prevedení s Wi-Fi, prípadne s podporou LTE/3G. Hardvérovými parametrami tablet kopíruje smartfón Z2, vrátane štvorjadrového procesora a operačnej pamäte. Logicky sa ale líši jeho batéria s kapacitou 6000 mAh, ktorá podľa výrobcu udrží zariadenie v prevádzke 10 hodín pri využívaní multimédií a 100 hodín pri prehrávaní hudby. Na zadnej strane sa nachádza kamera s 8,1 Megapixelmi, na prednej strane kamera s 2,2 Megapixelmi. Tablet bude rovnako ako Xperia Z2 dodávaný so slúchadlami pre aktívne potlačenie okolitého hluku a dostupný od marca 2014.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Sony #MWC 2014 #Xperia Z2 #Xperia Z2 Tablet