HTC vymenilo vlajkovú loď. Novinka má tri fotoaparáty

Namiesto predstavenia úplne nového smartfónu siahlo HTC po overenej klasike. Model One dostal väčší displej, vyšší výkon a až trojicu fotoaparátov. Dva z nich sú umiestnené na zadnej strane.

25.03.2014 22:12
HTC One M8, smartfón Foto:
HTC One bude na trhu dostupný v najbližších týždňoch za cenu približne 649 eur.
debata

Namiesto predstavenia úplne nového smartfónu siahlo HTC po overenej klasike. Odvážne experimenty už u taiwanského výrobcu nemajú toľko priestoru ako v minulosti. Firma potrebuje staviť na istotu. Verí, že v prípade nástupcu úspešného modelu One nemá čo pokaziť. Druhá generácia vlajkovej lode, ktorú HTC predstavilo v utorok 25. marca, má kódové označenie M8. Konštrukciu a rovnako tak aj dizajn smartfón prevzal po svojom predchodcovi. Zlepšil sa však hardvér a pribudlo niekoľko nových funkcií. Softvérových aj hardvérových.

Na zadnej strane pribudol druhý fotoaparát
Základom smartfónu je štvorjadrový procesor Qualcomm Snapdragon 801 s taktom 2,3 GHz, operačná pamäť má kapacitu 2 gigabajty, úložná pamäť 16, prípadne 32 gigabajtov. Po vlne kritiky HTC pridal aj možnosť rozšírenia pamäte pomocou MicroSD kariet do kapacity 128 GB. Zaujímavosťou tiež je, že na zadnej strane prístroja pribudol okrem druhej LED diódy aj druhý fotoaparát. HTC tak ako aj v minulosti zámerne neuvádza rozlíšenie snímača, nakoľko rozlíšenie nepovažuje za relevantný údaj.

HTC One dostal kódové označenie M8. Foto: HTC
HTC One M8, smartfón HTC One dostal kódové označenie M8.

Pravdou však je že hlavný fotoaparát má snímač s rozlíšením len 4 megapixely, sekundárny s rozlíšením dva megapixely. Podľa výrobcu, ktorý technológiu snímania familiárne nazýva HTC UltraPixel, je kľúčom ku kvalitnejším snímkam väčšia plocha obrazových bodov, na ktoré dopadá viac svetla. Pixely u HTC One majú veľkosť 2 mikrometre, takmer dvojnásobok veľkosti pixelov u vlajkovej lodi Sony, Xperie Z2. Druhý fotoaparát, umiestnený na zadnej strane, slúži na zachytávanie hĺbky obrazu, pre doplnkovú úpravu zachytených snímok. Na prednej strane sa nachádza fotoaparát s rozlíšením 5 megapixelov.

HTC už neexperimentuje. Stavilo na istotu
Trend prístrojov na pomedzí smartfónov a tabletov už dorazil aj do HTC. Zatiaľ čo pôvodný model One mal displej s uhlopriečkou 4,7 palcov (12 centimetrov), jeho druhá generácia má displej o 0,3 palca väčší (12,7 centimetra), aj keď s rovnakým Full HD rozlíšením. HTC One dokáže plnohodnotne využívať mobilné siete štvrtej generácie, vybavené je aj všetkými dnes už štandardnými snímačmi, vrátane NFC. HTC zároveň potichu ohlásilo spoluprácu so spoločnosťou vyrábajúcou snímače pohybovej aktivity Fitbit. V smartfóne sa tak nachádza špeciálna aplikácia, ktorá dokáže snímať pohyby tela a počítať množstvo spálených kalórií.

Väčšia batéria v znamení väčšej výdrže
Väčšie telo prístroja umožnilo výrobcovi siahnuť po batérii s väčšou kapacitou. HTC navyše tvrdí, že sa mu podarilo optimalizovať spotrebu energie v prospech o 40-percent dlhšej výdrže na batériu. Po tom, čo HTC spätne odpredalo aj svoj posledný podiel v spoločnosti Beats Audio, červené logo na zadnej strane nahradilo technológiou BoomSound. Reproduktory v novom HTC One majú o štvrtinu vyšší výkon a nový zosilňovač. K určitým zmenám sa HTC odhodlalo aj po stránke softvéru. Smartfón bude vybavený poslednou verziou Androidu 4.4 KitKat s grafickou nadstavbou HTC Sense 6.

Na Slovensku v máji
Smartfón HTC One (M8) sa v predaji objaví v najbližších týždňoch. Na Slovensku je začiatok predaja naplánovaný na máj.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #smartfón #HTC One