Plenoptický fotoaparát Illum sľubuje ďalšiu revolúciu

Po plenoptickom fotoaparáte Lytro príde v júli na trh dokonalejší kompakt Illum od rovnakého výrobcu. Umožní zaostrovať snímky až po ich vyhotovení a s vyšším rozlíšením než doposiaľ. Diskvalifikovať ho však môže vysoká cena.

25.04.2014 07:00
lytro illum, fotoaparát, plenoptický, kompakt Foto:
Fotoaparát Illum je vylepšeným nasledovníkom plenoptického kompaktu Lytro.
debata

Po tom, čo spoločnosť Lytro pred viac ako dvoma rokmi uviedla na trh svoj revolučný fotoaparát s technológiou Light Field, začala sa horlivá diskusia o tom, kam smerujú kompaktné fotoaparáty. Okrem výrobcov smartfónov, ktorí si medzičasom uvedomili, že vyššie číslo u snímača automaticky neznamená aj vyššiu kvalitu snímok, sa toho príliš veľa nezmenilo. Výrobca fotoaparátu Lytro, ktorý umožnil meniť zaostrenie na fotografiách až po ich zhotovení, však ohlásil nasledovníka. Kompakt Illum má veľké ambície. Zamiešať chce karty na trhu s kompaktnými fotoaparátmi a osloviť nový okruh solventných zákazníkov.

Prvý komerčne dostupný plenoptický fotoaparát... Foto: Lytro
lytro, fotoaparát, kamera, light field Prvý komerčne dostupný plenoptický fotoaparát mal názov Lytro.

Technológia z univerzitných laboratórií prenikla na trh
Technológia Light Field v takzvanom plenoptickom fotoaparáte umožní snímaču zachytávať nie len informácie o farbe a jase, ale aj o smere svetelných lúčov, ktoré sú podkladom k ďalšiemu softvérovému spracovaniu. Zachytiť množstvo doplnkových informácií o objektoch je možné vďaka špeciálnej matici zloženej z množstva malých šošoviek, ktorá sa nachádza medzi objektívom a snímačom. A práve vďaka efektu, ktorý s využitím matice vzniká, sa stali fotoaparáty Lytro výnimočnými. Softvér totiž dokáže so zachytenými dátami pracovať a použiť ich pri zaostrovaní do ľubovolného bodu alebo vytváraní trojrozmerného obrazu.

Plenoptický fotoaparát Illum bude využívať... Foto: Lytro
lytro illum, fotoaparát, plenoptický, kompakt Plenoptický fotoaparát Illum bude využívať technológiu Light Field.

Lytro sľuboval revolučné snímky. Jeho nasledovník taktiež
Lytro, ktorý bol prvým komerčne dostupným plenoptickým fotoaprátom vôbec, mal však jednu chybu – rozlíšenie. Rozlíšenie sa v prípade plenoptických fotoaparátov udáva v množstve zachytených lúčov. Lytro ich dokázalo zachytiť 11 miliónov, čo je hodnota rovná približne 1,2 megapixelom u bežnej dvojrozmernej fotografie. Aj z tohto dôvodu sa stal fotoaparát hitom prevažne u technologických nadšencov než u bežných spotrebiteľov, ktorých mohla od experimentovania značne odradiť aj veľmi vysoká cena. Model Illum síce vysokú cenovú latku nepodlezie, no pokúsi sa osloviť aspoň lepšími parametrami a novým spracovaním. Namiesto 11 miliónov zachytených lúčov ich dokáže zachytiť až 40 miliónov, čo sa rovná približne piatim megapixelom pri statickom spracovaní snímky.

Fotoaparát Illum dokáže zachytiť 40 miliónov... Foto: Lytro
lytro illum, fotoaparát, plenoptický, kompakt Fotoaparát Illum dokáže zachytiť 40 miliónov lúčov, ktoré sa rovnajú približne 5-megapixelovej konvenčnej fotografii.

Illum je výrazným krokom vpred, no zabrzdiť ho môže cena
Fotoaparát Illum vychádza z rovnakého konceptu ako Lytro, no jeho tvorcovia si dali viac záležať na optike. Namiesto objektívu v kompaktnom tele fotoaparát vybavili objektívom s ohniskom v rozsahu 30 až 250 milimetrov a konštantnou svetelnosťou na úrovni F/2.0. Na zadnej strane sa nachádza väčší a výklopný 4-palcový dotykový displej (s rozlíšením 480 × 800 bodov). Kvôli absencii množstva tlačidiel sa pomocou displeja ovláda aj väčšina funkcií fotoaparátu. Displej takisto slúži ako informatívny panel pre zobrazenie možností upravy fotografie po jej vyhotovení.

Plenoptický fotoaparát Illum bude dostupný počas tohtoročného leta za cenu 1599 dolárov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kompakt #fotoaparát #Lytro #Illum #plenoptický