Hudba na YouTube už od leta nebude len zadarmo

Hudba na YouTube už nebude len zadarmo. Okrem bezplatného počúvania hudby s reklamami server v priebehu leta ponúkne aj predplatné.

18.06.2014 19:25
video, youtube, google, movie, videoserver, videá Foto:
Ilustračné foto
debata

To, o čom sa špekulovalo už dlhšiu dobu sa zrejme naplní. Server YouTube zrejme už od leta prinesie novú formu prístupu k multimediálnemu obsahu v podobe hudobného predplatného. Podľa agentúry Reuters už Google medzičasom uzatvoril zmluvy so stovkami veľkých ale aj nezávislých vydavateľstiev, ktorým ponúkne nový systém financovania. Užívatelia by sa mali po novom rozdeliť na dve skupiny – platiacich a neplatiacich. Tí, ktorí za obsah platiť nebudú, by Google, respektíve YouTube, nemal obmedzovať inak, než reklamou. Tým, ktorí sa rozhodnú platiť, Google z videí reklamu odstráni a ponúkne niekoľko ďalších bonusových možností. Medzi inými aj počúvanie hudby v režime offline, či možnosť počúvanie celých albumov, nie len individuálnych skladieb.

Google vyvíja nátlak na vydavateľstvá. Nie všetkým sa to páči
Google sa podľa všetkého snaží dotlačiť všetky vydavateľstvá k podpisu nových podmienok spolupráce, ktoré však nemusia byť výhodné pre každého. Práve to je dôvod, prečo viacero vydavateľstiev odmietlo podľahnúť nátlaku, na čo Google zareaguje tak, že niektoré videá stiahne z obehu úplne, alebo ich vylúči z partnerského programu, v rámci ktorého vydavateľstvá získavajú podiel z príjmov z reklamy.

Podľa združenia Nezávislého hudobného priemyslu WIMIN je ponuka zo strany YouTube neférová a podmienkach spolupráce vraj nie je možné vyjednávať. YouTube však tvrdí, že podmienky, ktoré vydavateľstvám ponúkol im prinesú nový zdroj príjmov. “Možnosť predplatného pre hudbu na YouTube prinášame s cieľom ponúknuť našim partnerom nový zdroj príjmov okrem stoviek miliónov dolárov, ktoré im spolupráca s YouTube už v tejto chvíli generuje každý rok,” informuje server vo svojom oficiálnom stanovisku.

Z YouTube sa možno niektoré videá vytratia
V súčasnosti má YouTube uzatvorené zmluvy s 95-percentami všetkých vydavateľstviev, s ktorými mal zmluvy uzatvorené aj v minulosti. U zvyšných piatich percent vydavateľstiev je možné a aj pravdepodobné, že YouTube ich videá stiahne z obehu. Neznamená to však, že budú automaticky dostupné. Užívatelia si videá od vybraných interprétov, ktorých vydavatelia nebudú mať podpísané zmluvy s YouTube, budú môcť pozrieť na iných, než oficiálnych kanáloch.

Predplatné ponúkne server už počas leta
Hudobné predplatné, ktoré YouTube spustí v priebehu leta, je len reakciou na dopyt na trhu, ktorý praje službám ako Spotify, Deezer alebo Google Play. YouTube v konečnom dôsledku nemá čo stratiť. Lojalitu súčasných užívateľov neohrozí, nakoľko bezplatný model s reklamami bude stále dostupný a tí, ktorí sa rozhodnú platiť, sa len poskladajú na vyššie zisky hudobných vydavateľstiev a samotného Googlu. Otázne však je, koľkých užívateľov dokáže nový model predplatného ešte zaujať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Google #hudba #YouTube #hudobné vydavateľstvo