Amazon sa opäť pokúsi o malú revolúciu. So smartfónom

Namiesto skutočného 3D displeja používa nový smartfón od Amazonu štyri infračervené kamery, ktoré sledujú pohyby očí a hlavy. Pohybom prispôsobia obraz na displeji tak, aby užívateľ nadobudol dojem tretieho rozmeru. Fire Phone je však najmä o novom prístupe k službám, ktorých má Amazon v ponuke dostatok.

20.06.2014 07:00
Amazon Prime, smartfón, Fire Phone Foto:
Amazon predstavil smartfón Fire Phone s virtuálnym 3D zobrazením.
debata

Naháňačkám za čoraz lepšími parametrami je koniec. Po vzore multimediálneho tabletu Kindle Fire, prichádza Amazon s ďalšou novinkou, ktorá môže zmeniť zabehnuté trendy. Smartfón Fire Phone z radu nevyčnieva svojim vzhľadom, hardvérom či prelomovými technológiami. To, čo ho robí výnimočným je prístup k zobrazovaniu multimédií a práce s nimi. Prelom, aký priniesla éra čítačiek elektronických kníh, ktorých synonymom sa stal práve Kindle od Amazonu, sa pokúsi zopakovať aj nový Fire Phone.

Výnimočný vďaka nepravému 3D
Amazon na prednú stranu smartfónu umiestnil štvoricu infračervených LED kamier, ktorých úlohou je sledovať pohyb očí a hlavy užívateľa, tak počas dňa ako aj v tme. Vďaka dômyselným algoritmom sú následne informácie o pohybe využité na prepočet zobrazenia objektov na displeji tak, aby vytvárali dojem tretieho rozmeru. Smartfón sám o sebe pritom žiaden 3D displej nemá. Využíva štandardný 4,7-palcový IPS displej s rozlíšením 1280 × 720 bodov. Batéria má kapacitu 2400 mAh a podľa výrobcu je práve vďaka jej väčšej kapacite možno na jedno nabitie prehrať až 11 hodín videa či 65 hodín hudby.

Naklápaním displeja smartfónu Amazon Fire Phone... Foto: Amazon
Amazon Prime, smartfón, Fire Phone Naklápaním displeja smartfónu Amazon Fire Phone možno získať dojem tretieho rozmeru.

Kamery umiestnené v rohoch prednej časti smartfónu sú takisto použité na ovládanie smartfónu. Pomocou naklápania zariadenia je možné meniť náhľady, perspektívu zobrazenia, otvárať kontextové ponuky či rolovať stránky v prehliadači.

Pridanou hodnotou Fire Phone nie je jeho hardvér
Aby smartfón dokázal vytvárať virtuálne 3D dostatočne rýchlo, využíva štvorjadrový procesor s taktom 2,2 GHz, dva gigabajty operačnej pamäte a grafický čip Adreno 330. Namiesto užívateľsky rozšíriteľnej pamäte má smartfón pamäť vlastnú, a to s kapacitou 32 alebo 64 gigabajtov. Na jeho zadnej strane sa nachádza fotoaparát s rozlíšením 13 megapixelov, na prednej zas kamera s dvoma megapixelmi. Amazon spustí predaj Fire Phone v Spojených štátoch na konci júla s cenou 649 (32 GB) a 749 dolárov (64 GB).

Služba Firefly nahradí nákupného asistenta
Smartfón nie je jedinou novinkou, s ktorou sa Amazon pochválil. Na tlačovej konferencii predstavil takisto službu Firefly, ktorá je akýmsi samostatným ekosystémom, ktorý je knižnicou multimédií a všemožných produktov, ktoré Amazon vo svojom obchode ponúka. Zariadenie, ktoré Firefly používa sa tak môže stať aj nákupným asistentom, keď pomocou zadnej kamery nasníma ľubovolný produkt a vyhľadá o ňom všetky dostupné informácie v pridruženej databáze. Ako príklad použil Amazon knihy, no výnimkou by nemali byť ani potraviny či kozmetika.

Smartfón Amazon Fire Phone je aj akýmsi... Foto: Amazon
Amazon Prime, smartfón, Fire Phone Smartfón Amazon Fire Phone je aj akýmsi nákupnými asistentom.

Firefly si poradí nie len s objektami ako takými, ale aj čiarovými kódmi, vizitkami, názvami, značkami, logami či QR kódmi. V databáze je údajne uložených viac ako 100 miliónov položiek. Služba rozpozná takisto prehrávanú hudbu, podobne ako známa služba SoundCloud.

V dohľadnej dobe osloví len Američanov
Slovíčko revolučný je nutné v prípade Fire Phone nutné používať opatrne. Zariadenie prináša odlišný koncept, než na aký je bežný spotrebiteľ zvyknutý. Jeho dominantnou súčasťou totiž nie je samotné zariadenie, ale služby, ku ktorým je možné vďaka nemu pristupovať, a ktoré je možné využívať. Dnes je to len nákupný asistent, ktorý tovar rozpozná a vyhľadá o ňom informácie, no v budúcnosti to môže byť aj automatizovaný nákupný systém, ktorý bude dokonale poznať svojho užívateľa. Tak ako je tomu už dnes v prípade sociálnych sietí.

Keďže pridanou hodnotou Fire Phone nie je virtuálne 3D ale pridružené služby, Amazon si zakladá na tom, aby k nim mali všetci užívatelia rovnaký pristúp. Biznis model s ktorým Amazon prichádza počíta s tým, že smartfón je naozaj len akýmsi nákupným asistentom a sprostredkovateľom ďalších nákupov. Doslova a dopísmena. Amazon v súčasnosti svoje služby vrátane multimediálnej knižnice Prime ponúka len na vybraných trhoch, ktoré možno spočítať na prstoch dvoch rúk. Ak už by mal smartfón ponúknuť aj ostatným, dozaista to nebude skôr, než všetky služby, ku ktorým má Fire Phone prístup, rozšíri aj na nové trhy. Ale to už je iná kapitola.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #smartfón #Amazon #Kindle #Fire Phone #Firefly