Koniec ďalšej éry. Smartfóny Nokia s Androidom dostali červenú

Experiment s Androidom v najlacnejších smartfónoch Nokia zrejme nepriniesol očakávané výsledky. Microsoft sa ho preto rozhodol ukončiť. Smartfóny od Nokie dostanú červenú, priepustku dostanú len Lumie.

19.07.2014 15:20
Nokia X Family, smartfón, Microsoft Foto:
Lacné smartfóny Nokia s Androidom ustúpia platforme Windows Phone.
debata (8)

Príchod špeciálne upraveného Androidu v smartfónoch Nokia sprevádzali veľké očakávania. Android v modelovej sérii Nokia X, mal byť akousi vstupenkou do sveta telefónov so systémom Windows Phone. Zatiaľ čo Windows Phone zostal dominantou zaradení v strednej a vyššej triede, Android poháňal najlacnejšie smartfóny. Systém bol upravený tak, aby koncepčne zapadal do portfólia produktov Microsoftu. Namiesto dôverne známych aplikácií a prostredia bol prispôsobený tak, aby vzhľadom ale aj funkciami pripomínal dospelejší Windows Phone. Google Maps, Gmail a Drive nahradila navigácia Here, balík Outlook a úložisko OneDrive. Ďalšie aplikácie sú aj naďalej dostupné z vlastného, opäť od Googlu nezávislého, obchodu. Celý ekosystém je oddelený od obchodu Google Play, užívatelia sa preto musia spoliehať len za aplikácie, ktoré do vlastného obchodu zaradí Microsoft, respektíve Nokia.

Experiment s Androidom sa neosvedčil. Prednosť dostane Windows Phone
Microsoft, ktorý prevzal mobilnú divíziu Nokia len v apríli tohto roka, sa rozhodol ukončiť ďalší vývoj smartfónov s Androidom a zamerať sa výsostne len na platformu Windows Phone. Tá by sa mohla stať aj súčasťou najlacnejších smartfónov a to aj napriek odlišným predstavám Microsoftu z minulosti. Po smartfónoch s Androidom, ktoré boli na trhu len od februára 2014, sa z ponuky vytratia tiež telefóny z produktového radu Asha a S40. Zachovaná zostane len séria telefónov Lumia, do ktorej by mali pribudnúť aj nové lacnejšie smartfóny so systémom Windows Phone. Zamestnancov o tom informoval bývalý šéf Nokie a v súčasnosti šéf mobilnej divízie Microsoftu, Stephen Elop.

Veľké škrty v Microsofte prinesú aj zmeny vo výrobe
Pre mnohých prekvapivé rozhodnutia prichádzajú po dramatických zmenách v Microsofte, ktorý v druhej polovici júla oznámil znižovanie stavov. O prácu má prísť až 14-percent zamestnancov, zmeny sa dotknú takisto výroby, ktorá sa presunie do Číny a Vietnamu. Microsoft sa vzdá tiež výrobných fabrík a vývojových centier v Európe.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Nokia #Microsoft #android #Nokia X #Asha #S40