Tip: Aplikácie, ktoré vám uľahčia prácu v systéme Mac OS X (1.)

Používate Macbook, iMac alebo Mac? Prinášame vám niekoľko inšpirácií na aplikácie, ktoré vám môžu výrazne uľahčiť a spríjemniť prácu so systémom Mac OS X. Pomôžu vám ochrániť citlivé údaje, uložiť zaujímavé stránky, strážiť si financie, investovať, efektívne zaznamenať pripomienky a udalosti či len vytvoriť jednoduché videá na pár kliknutí myšou.

19.08.2014 11:30
mobilné aplikácie, desktop, počítač, aplikácie,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Hider 2
Na bezpečné uschovanie súborov s citlivejšou povahou väčšinou základné šifrovanie systému (ak je aktivované) nestačí. Po tom, čo obľúbený program TrueCrypt oficiálne vypovedal službu, začali užívatelia hľadať alternatívy.

Hider 2 Foto: MacPaw
hider Hider 2

Jednou z tých jednoduchších môže byť aplikácia Hider, ktorá na disku vytvorí partíciu zašifrovanú 256-bitovým AES algoritmom. Následne do takto vytvoreného trezora možno ukladať všetky potrebné súbory. Pre prístup k dátam postačí užívateľovi poznať jedno heslo a o spôsob, akým sú dáta zašifrované sa nemusí starať. Pre zvýšenie bezpečnosti aplikácia umožňuje šifrovanie len časť disku ale aj externé pamäťové zariadenia.
Hider 2 – cena: 17,99 eur

Alfred
Alfred je všestranná aplikácia, ktorá kombinuje viacero funkcií. Mnohé z nich sa už v systéme nachádzajú, no aplikácia ich spája a zdokonaľuje. Príkladom je vyhľadávanie aplikácií, súborov a informácií tak v počítači ako aj na internete, vytváranie klávesových skratiek pre aplikácie či jednotlivé úkony (vyprázdnenie koša, režim spánku, aktivácia šetriča obrazovku a podobne).

Alfred 2 Foto: Running with Crayons
alfred 2 Alfred 2

Alfred si takisto pamätá aký text ste najčastejšie a naposledy kopírovali a priradí mu klávesovú skratku. Použiť preto možno nie len poslednú skopírovanú položku ale hneď niekoľko položiek naraz. Alfred je právom označovaný za číslo jedna v nástrojoch pre produktivitu, navyše je v základnom balíku zadarmo.
Alfred 2 – cena: zdarma (17 libier rozšírený balík Powerpack)

Ember
Poznáte to – prehliadate si stránky na internete, keď vás zrazu niečo zaujme. Najjednoduchším spôsobom, ako si stránku archivovať, je uložiť ju do záložiek v prehliadači. Problém však môže nastať, ak sa stránka či odkaz na ňu zmení alebo odstráni. Stránku si je síce možné uložiť do PDF súboru, zmení sa však jej formátovanie a teda aj výsledná podoba.

Ember Foto: Realmac Software
ember Ember

Ember je riešením, ktoré stránku, respektíve požadovaný odkaz stiahne a uloží buď na lokálny disk alebo pre potreby zdieľania na ďalších zariadeniach do cloudu (iCloud alebo Dropbox). Stránky je možné uložiť pomocou doplnku v prehliadači (Safari alebo Chrome) a v samostatnej aplikácii sa zobrazí stiahnutý náhľad v podobe screenshotu, ktorý je možné navyše upravovať, zdieľať na sociálnych sieťach či zasielať mailom. Aplikácia je síce veľmi zaujímavá a atraktívna svojou jednoduchosťou a prevedením, pre mnohých však môže byť protiargumentom jej vysoká cena.
Ember – cena: 44,99 eur

You Need a Budget (YNAB)
Spôsobov, ako si ustrážiť financie a rozpočet je veľké množstvo. Aplikácií, zameraných na rovnakú oblasť takisto. Jednou z najzaujímavejších aplikácií pre mobilné platformy je český Spendee, dostupný tak pre Android ako aj iOS. Potrebám väčšiny užívateľov Windows a Mac OS X zrejme vyhovie detailne prepracovaná aplikácia You Need a Budget, ktorá má aj svoj bezplatný mobilný variant.

You Need a Budget Foto: You Need a Budget
you need a budget You Need a Budget

V desktopovej verzii ponúka detailný prehľad príjmov a výdavkov v rôznych menách, výstupy zobrazuje tiež v podobe grafov a mesačných reportov. V rámci plánovaných výdavkov možno nastaviť pravidelné či nepravidelné splátky či si zvoliť cieľovú sumu na nasporenie. Ako zaujímavosť ponúka komunita vývojárov online kurzy zamerané na oblasť financií, medzi inými napríklad na oblasť používania kreditných kariet, optimalizovania úspor a splátok pri úveroch.
YNAB (desktop) – cena: 54,99 eur
YNAB (mobilná verzia) – cena: zadarmo

flickery
Používate multimediálnu knižnicu Flickr? Flickr v súčasnosti s výnimkou mobilných platforiem neponúka vlastnú aplikáciu pre správu fotografií v štýle Picasa od Googlu. Nepreberné množstvo bezplatných alebo platených aplikácii v App Store dokáže síce fotky na web nahrať, no nedokáže s nimi ďalej pracovať.

Flickery Foto: Eternal Storms Software
flickery Flickery

Flickery tento problém čiastočne rieši, keď umožňuje fotky na Flickr nie len nahrať ale aj prehliadať celú dostupnú online knižnicu. Poradí si takisto s viacerými formátmi fotiek, ktoré Flickrom nie sú štandardne podporované. V rámci vyhľadávania umožňuje fotky vyhľadávať podľa textu, tagov, užívateľov alebo lokalít.
flickery – cena: 13,99 eur

Fantastical
Komu základný kalendár nestačí, má k dispozícii veľké množstvo jednoduchších či sofistikovaných alternatív. Populárny Fantastical nie je len obyčajným kalendárom či pripomienkovačom, ale má nálepku akejsi inteligentnej asistentky.

Fantastical Foto: Flexibits
fantastical Fantastical

Namiesto vypĺňania podrobností o udalosti stačí do stavovej lišty aplikácie napísať stručný popis v štýle “stretnutie s Martinom v Inchebe zajtra o 10:00” a asistentka udalosť zapíše do kalendáru pre konkrétny termín. Nič viac, nič menej.
Fantastical – cena: 17,99 eur

CleanMyMac 2
Tak ako Windows, aj Mac si občas vyžaduje systémovú údržbu. V systéme totiž zostávajú zachované staré cache súbory, nepoužívané systémové súbory, logy, veľké nepotrebné súbory, staré fotky, poškodené systémové súbory, nepotrebné inštalačné balíky a podobne, ktoré nie len zaberajú miesto na disku ale môžu ovplyvniť aj funkčnosť a plynulosť aplikácií samotných.

CleanMyMac 2 Foto: MacPaw
cleanmymac CleanMyMac 2

Tieto problémy sa pokúša vyriešiť aplikácia CleanMyMac 2, ktorá hĺbkovo skenuje systémové a užívateľské súbory, vyhľadáva v nich zmeny alebo frekvenciu používania. Aplikácia iPhoto napríklad pri úprave fotiek ukladá nie len pozmenenú kópiu ale aj nepotrebný originál, ktorý je pred užívateľom skrytý. Pri odinštalovaní aplikácií takisto nemusí dôjsť k úplnému odstráneniu všetkých súborov. CleanMyMac umožní aplikácie kompletne odinštalovať a takisto skontrolovať kompatibilitu aplikácií napríklad pri prechode na novšiu verziu systému. Takisto dokáže nenávratne vymazávať súbory ich viacnásobným prepisom, čo však štandardne dokáže aj samotný systém.
CleanMyMac 2 – cena: 39,95 dolárov

Essential Anatomy
Nie len pre študentov medicíny je určená aplikácia Essential Anatomy, ktorá obsahuje detailnú mapu ľudského tela cez jednotlivé jeho vrstvy – od kostí, cez cievy, lymfatický systém, nervy, svaly až po kožu.

Essential Anatomy Foto: 3D4Medical Apps
Essential Anatomy Essential Anatomy

Každá vrstva je zobrazená pomocou 3D s názvom v angličtine a latinčine a detailným popisom funkcií orgánov a ich priľahlých častí. Orgány je možné takisto rozrezať a sledovať ľubovolne natáčať a pridávať či odoberať jednotlivé vrstvy a to vo viacerých úrovniach.
Essential Anatomy 4 – cena: 29,99 eur

MindNode Pro Akým spôsobom si zapisujete svoje myšlienky? Väčšina z vás zrejme používa papier, na ktorý si postupne dopisuje nápady a poznámky, z ktorých neskôr vznikne jeden veľký chaos.

MindNode Pro Foto: IdeasOnCanvas
MindNode Pro MindNode Pro

Aplikácia MindNode tento problém rieši vytvorením akéhosi diagramu myšlienok a nápadov, ktorý je možné rozširovať a rozvetvovať, podobne ako sa to deje na brainstormingových mítingoch vo firmách. Predstaviť si to možno ako jedno slovo, ku ktorému sú postupne v rôznych líniách prídavné ďalšie slová či nápady a k nim ďalšie a ďalšie. Bez toho, aby užívateľ “stratil niť”. Pamäť mu síce aplikácia nezlepší, no pomôže mu pri koncentrácii a lepšom organizovaní myšlienok. Okrem slovných spojení možno do diagramov pridávať fotografie, náčrty, odkazy na súbory a webstránky. Koncepty sú následne uložené online do cloudu iCloud, odkiaľ sú zdieľané medzi ďalšími zariadeniami.
MindNote Pro – cena: 17,99 eur

Investoscope
Pre tých, ktorí sa zaujímajú o vývoj na akciových trhoch je určená menej tradičná, no o to funkčne bohatšia aplikácia Investoscope.

Investoscope Foto: Investoscope Software
investoscope 2 Investoscope

Informácie o vývoji akcií, dlhopisov, podielových fondov a mnohých ďalších získava z verejných zdrojov a pravidelne ich aktualizuje. Umožňuje nastaviť si sledovanie vybraných položiek v rôznych menách a na rôznych svetových trhoch. Zobrazí takisto aktuálny a historický prehľad u zvolených komodít. Aplikácia pokryje potreby aj tých najnáročnejších, no problémom je časová náročnosť pri osvojení si všetkých jej vlastností.
Investoscope – cena: 26,99 eur

Briefly
Briefly je veľmi jednoduchá aplikácia na tvorbu videí z fotografií. Vhod padne najmä po návrate z dovolenky, kedy je potrebné množstvo fotiek nie len roztriediť ale aj upraviť či pútavou formou spracovať.

Briefly Foto: Eternal Storms Software
briefly Briefly

Aplikácia samotná síce nič iné okrem tvorby videí nedokáže, no svoju úlohu plní dobre. Stačí vybrať priečinok s fotkami, importovať ich do aplikácie, zoradiť, nastaviť dĺžku zobrazení jednotlivých fotiek pri prezentácii a vybrať skladbu z hudobnej knižnice, ktorá zodpovedá dĺžke prezentácie. Video, ktoré je výstupom, môže mať rôznu veľkosť, napríklad v závislosti od najmenšej fotky vo výbere či podľa prednastavených parametrov (HD či Full HD). Spájanie fotiek s hudobným podkladom je rýchle a nekomplikované, takže obsluhu aplikácie zvládne aj menej zručný užívateľ.
Briefly – cena: 13,99 eur

Day One
Denníky dnes už používa len veľmi málo cestovateľov. Ak aj áno, väčšinou svoje príspevky píšu na blog alebo si jednoducho a pohodlne natočia video. Aplikácia Day One je naopak zápisníkom z ciest pre každého, kto si chce dôležité okamihy v budúcnosti nie len vizualizovať ale aj pripomenúť krátkym opisom. A nie len to.

Day One Foto: Bloom Built
day one Day One

Virtuálny online zápisník slúži nie len na písanie poznámok ale aj vkladanie fotiek a videí, ktoré sa s konkrétnym okamihom spájajú. K poznámkam sa podľa možností (a najmä dostupnosti internetového pripojenia) uložia aj informácie v širšom kontexte, ako napríklad údaje o polohe a aktuálnom počasí. Vlastné spomienky je možné taktiež zdieľať na sociálnych sieťach a synchronizovať v cloude medzi viacerými zariadeniami. Aplikácia je dostupná aj pre iPhone a iPad.
Day One – cena: 8,99 eur

Hazel
Pravdepodobne máte tiež v počítači veľa súborov, množstvo nových fotiek, videí, dokumentov, ktoré je potrebné nejakým logickým spôsobom roztriediť. Ak sa k tomu odhodláte, za malú chvíľu sa vaša plocha zaplní znova a je potrebné triedenie opakovať. Od tejto rutinnej činnosti vás môže odbremeniť napríklad aplikácia Hazel, ktorá funguje na podobnom princípe ako triediace filtre v poštovom klientovi. Stačí si vytvoriť vlastné pravidlá pre konkrétny typ súborov a aplikácia ho premiestni či skopíruje tam kam patrí.

Hazel Foto: Noodlesoft
hazel Hazel

Súbory možno triediť podľa ich mena, dátumu, typu, podľa pôvodu a ďalších kritérií. Ak odinštalovávate nepotrebnú aplikáciu, Hazel vám pomôže odstrániť aj súbory, ktoré s aplikáciou súvisia, no pri jej odinštalovaní sa neodstránia. Aplikácia takisto dokáže pracovať so súborovými metadátami a použiť ich napríklad pri zoradení fotiek podľa času ich zachytenia. Výhodou je tiež, že aplikácia beží nerušene na pozadí a užívateľ je informovaný len v prípade, ak aplikácia potrebuje povolenie.
Hazel – cena: 28 dolárov

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Mac OS X #Mac #Hider #Alfred #Ember #YNAB #flickery #Fantastical #Essential Anatomy #CleanMyMac #MindNode #Investoscope #Briefly #Hazel #AppkyzVATky