Windows 9 zrejme uzrie svetlo sveta už v septembri

Microsoft pravdepodobne na prelome septembra a októbra predstaví nasledovníka súčasného Windowsu 8, zatiaľ označovaného ako Windows 9. Do systému sa vráti ponuka Štart s kompletným menu.

22.08.2014 18:12
Microsoft Windows, operačný systém, Windows XP,... Foto:
Ilustračné foto
debata (4)

Informácie o uvedení novej verzie systému Windows, s kódovým označením Threshold, sa zdajú byť pravdivé. Podľa spravodajského serveru The Verge , ktorý sa odvoláva na vlastné spoľahlivé zdroje, by mal Microsoft nasledovníka Windows 8 predstaviť už 30. septembra. Verzia s číslom deväť by mala byť verejná, určená tak pre vývojárov ako aj samotných užívateľov. Finálna verzia bude dostupná najskôr na začiatku budúceho roka.

Do hry sa zrejme vráti aj ponuka Štart, pribudne hlasový asistent
V systéme by sa malo objaviť viacero nových ale aj starnonových prvkov, medzi ktorými nemá chýbať ponuka Štart v podobe, akú poznajä užívatelia Windowsu 7. Novinkou má byť hlasový asistent Cortana či rozšírené možnosti správy virtuálnych plôch. Zároveň si systém lepšie poradí s dotykovým ovládaním a prácou s grafickým rozhraním Modern UI (známym aj pod označením Metro).

Posledná dostupná verzia Windows 8, respektíve 8.1 robí Microsoftu vrásky na čele, keď sa jej aj napriek viacerým ústretovým krokom Microsoftu nepodarilo výraznejšie presadiť na trhu a motivovať užívateľov starších verzií k prechodu. Windows 8 a 8.1 si drží približne 12,48 podiel, zatiaľ čo trinásť rokov stará verzia XP má stále až 24,82-percentný podiel na trhu. Gro v súčasnosti tvoria používatelia Windowsu 7, ktorých je viac ako polovica. Skoré uvedenie Windowsu 9 je preto analógiou v kontexte zvyšovania predaja a vytvárania tlaku smerom k výrobcom zariadení, z ktorých veľký počet sa zdráhal k prechodu na Windows 8 a 8.1.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Microsoft #Windows 8 #Windows 9 #Modern UI