Predplatné pre YouTube sa blíži. Sprístupní videá bez reklám

YouTube zrejme už čoskoro zavedie dlhoočakávané predplatné, ktoré užívateľom umožní sledovať videá bez reklamy a s možnosťou ich stiahnutia do počítača či mobilu. Služba s názvom YouTube Music Key má byť taktiež prepojená s požičovňou Hudba Google Play.

25.08.2014 07:00
youtube, video Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Už niekoľko mesiacov sa v kuloároch šepká o pripravovanej veľkej novinke z dielní Google. Služba s názvom YouTube Music Key má priniesť dlhoočakávaný nový obchodný model a zdroj príjmov pre najpopulárnejšiu službu na zdieľanie multimediálneho obsahu. YouTube by si tak na seba zarábal nie len reklamou ale užívateľom by ponúkol aj alternatívu v podobe predplatného, pri ktorom by mohli sledovať videá bez reklám. „Už dlhšiu dobu zastávame názor, že rôzny obsah vyžaduje takisto rôzny spôsob spoplatnenia. Množstvo tvorcov videa vidí reálny prínos zo zavedenia predplatného, preto sme o ňom začali uvažovať,“ uviedol ešte počas minulého roka hovorca serveru YouTube.

Za desať dolárov bez reklám a s možnosťou sťahovania videí do mobilu
Podľa serveru Digital Trends Google za cenu 10 dolárov mesačne sprístupní YouTube bez reklám, pričom súčasťou poplatku má byť aj prístup k službe Hudba Google Play. V cene by mala byť zahrnutá aj možnosť prehrávania hudobných videí a skladieb v režime offline, ako aj podpora prehrávania samotnej hudby z videoklipov na pozadí. Očakáva sa taktiež prémiový prístup k záznamom z koncertov a remixovaných skladieb. Služba spojená s knižnicou Google Play by mala užívateľom odporúčať nové skladby na základe vyhodnocovania ich aktivity na YouTube.

Google však s predplatenkou pre YouTube prichádza neskoro, v čase, keď sa konkurenčné hudobné služby etablovali aj na trhoch, kde dlhú dobu neexistovala možnosť neobmedzeného počúvania hudby za mesačný poplatok. Spoločnosť síce vlastnú službu s názvom Hudba Google Play už istý čas prevádzkuje, prémiové YouTube by sa však líšilo najmä typom obsahu, ktorý by bol užívateľom prístupný. V skutočnosti môže byť YouTube Music Key len akousi nadstavbou pre Hudbu Google Play, ktorá ponúka rozšírené možnosti počúvania hudby, sledovania koncertov a videí. Je však len ťažko odhadnúť, či má stále potenciál zaujať a prilákať masy.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #YouTube #Hudba Google Play #YouTube Musc Key