YouTuberi už môžu získať peniaze aj od svojich fanúšikov

Google postupne nasadzuje novú formu financovania na YouTube. YouTuberi sa tak nemusia spoliehať len na príjmy z reklám, ale finančný príspevok v ľubovolnej výške môžu získať aj od svojich fanúšikov.

02.09.2014 16:21
video, youtube, google, movie, videoserver, videá Foto:
Ilustračné foto
debata

K zárobkom z reklám Google pridá aj možnosť dobrovoľných príspevkov, ktoré môžu tvorcovia videí na YouTube získať od svojich fanúšikov. Táto forma podpory nie je závislá na počet zhliadnutí či inej forme spolupráce s Googlom a je len na autorovi, či sa rozhodne pod video pridať novú funkciu.

Podporiť YouTuberov budú môcť aj fanúšikovia
Takzvané fanúšikovské financovanie, ako novú formu podpory Google nazýva, je prepojené so službou Peňaženka Google, z ktorej bude automaticky strhnutá zvolená suma. Jej výšku si určí sám užívateľ, ktorý sa rozhodne svojho obľúbenca na YouTube podporiť. Komentáre prispievateľa budú označené špeciálnym logom, no výšku daru nebude služba zverejňovať.

Fanúšíkovia môžu svojich obľúbených YouTuberov... Foto: Google
YouTube, podpora, fanúšikovské financovanie Fanúšíkovia môžu svojich obľúbených YouTuberov podporiť finančným darom.

Adresátovi bude následne doručená suma očistená od provízie, ktorá sa v rôznych krajinách líši. V Spojených štátoch si Google účtuje 21 centov za každú platbu, plus 5 percent z celkovej sumy. “Keď napríklad v Spojených štátoch v rámci fanúšikovského financovania prispejete 10 dolárov, YouTube si strhne poplatok vo výške 0,71 doláru a tvorca obdrží 9,29 dolárov,” uvádza Google. V súčasnosti je nová forma financovania dostupná len v štyroch krajinách, v Austrálli, Japonsku, Mexiku a USA. V blízkej dobe sa počíta s jej rozšírením aj do ďalších krajín vrátane Slovenska.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Google #YouTube #fanúšikovské financovanie