Amazon má novú čítačku Voyage. Nie je lacná ani obyčajná

Nová čítačka Kindle Voyage má tenké telo z horčíkovej zliatiny, antireflexný displej s vysokým rozlíšením, nové ovládanie a najmä prémiovú cenu. Amazon tiež predstavil najlacnejšiu čítačku Kindle za 79 dolárov a tablet Fire HD za 99 dolárov.

19.09.2014 12:05
kindle voyage, čítačka Foto:
Voyage je najdrahšou čítačkou z rodiny Kindle. Zaujať má najmä tých, ktorým obyčajná čítačka nestačí.
debata

Čítačky elektronických kníh sa na trhu udomácnili, aj keď nadvládu klasických kníh potlačiť nedokázali. Čo do počtu predaja síce stále rastú, no výrazne pomalšie. Amazon verí, že našiel recept, ako k čítačkám prilákať viac ľudí, keď okrem dôverne známej čítačky Kindle predstavil aj jej vylepšenú verziu Voyage. Tá nie je ani lacná, ani obyčajná.

Vyššie rozlíšenie, odolnejší displej a automatické podsvietenie
V porovnaní s poslednou generáciou dotykových čítačiek Paperwhite má Voyage 6-palcový displej s výrazne vyšším rozlíšením, s hustotou obrazových bodov až 300 ppi. Zobraziť dokáže 16 odtieňov šedej. Pred poškodením ho chráni špeciálna krycia vrstva z tvrdeného skla, ktorá je navyše antireflexná a dokáže tak účinnejšie zabraňovať nežiadúcim odleskom. Displej je vybavený podsvietením, ktoré je automaticky regulované podľa okolitých svetelných podmienok. Pri čítaní v úplnej tme sa úroveň podsvietenia automaticky a postupne zníži.

Čítačka Kindle Voyage má hrúbku len 7,6 milimetra. Foto: Amazon
Amazon Kindle Voyage, čítačka Čítačka Kindle Voyage má hrúbku len 7,6 milimetra.

Kindle Voyage má zaujať tých, ktorým obyčajná čítačka nestačí
S hrúbkou 7,6 milimetra a hmotnosťou 180 gramov je Kindle Voyage najtenšou čítačkou v ponuke Amazonu. Jej rám a celá zadná strana je zhotovená z horčíkovej zliatiny. V ráme čítačky sa nachádzajú špeciálne dotykové senzory, ktoré reagujú na tlak a užívateľ tak môže strany otáčať aj jednoduchým stlačením okrajov predného plastového rámu. Výrobca hovorí o výdrží na jedno nabitie až šesť týždňov, čomu údajne zodpovedá pol hodina čítania knihy denne s vypnutým Wi-Fi a polovičným jasom. Voyage má pamäť s kapacitou 4 gigabajty s možnosťou využitia online úložiska od Amazonu. V ponuke bude verzia s Wi-Fi a Wi-Fi + 3G. U oboch variantov si je možné zvoliť model so zobrazovaním reklám a bez nich. Cena začína na 199 (Wi-Fi, reklamy) a končí na 289 dolároch (Wi-Fi + 3G, bez reklám).

Najlacnejší Kindle zlacnel až na 79 dolárov
Pri príležitosti predstavenia prémiovej čítačky Voyage, Amazon oznámil aj príchod najlacnejšej čítačky Kindle za 79 dolárov, ktorá síce nemá podsvietený displej, kovový rám a vyššie rozlíšenie displeja, je ju však po novom možné ovládať dotykovo. Vzrástla aj kapacita úložného priestoru z dvoch na štyri gigabajty. Na rozdiel od štandardných čítačiek zo série PaperWhite nie je možné najlacnejší Kindle kúpiť s 3G modulom.

Najlacnejší Kindle bude dostupný za 79 dolárov,... Foto: Amazon
kindle, čítačka, Najlacnejší Kindle bude dostupný za 79 dolárov, s reklamami a bez 3G.

Amazon zaútočí na konkurenciu a s tabletom Fire za 99 dolárov
Veľký a najmä ústretový krok spravil Amazon aj u tabletov Kindle Fire, keď oznámil dostupnosť 6-palcového modelu Fire HD 6 s cenou začínajúcou na 99 dolároch. Napriek štvorjadrovému procesoru s taktom 1,5 GHz, displeju s rozlíšením 1280 × 800 bodov a ôsmimi hodinami výdrže na batériu si Amazon mohol dovoliť cenu okresať na absolútne minimum vďaka reklamám, ktoré sa budú užívateľom pri používaní tabletu zobrazovať.

V ponuke Amazonu pribudol aj tablet Fire HD v... Foto: Amazon
Kindle Fire HD, kids edition, tablet V ponuke Amazonu pribudol aj tablet Fire HD v špeciálnej edícii pre deti. Cena 149 dolárov bude zahŕňať aj nadštandardnú záruku.

Ďalším kompromisom je kapacita úložnej pamäte, ktorá je pri najlacnejšom modeli len 8 gigabajtov. Dostupná bude aj verzia tabletu so 16 gigabajtami pamäte a bez reklám a takisto verzia so 7-palcovým displejom a cenou začínajúcou na 139 dolároch. Oba tablety budú dostupné aj v špeciálnej edícii pre deti, pri ktorej bude Fire dodávaný s ochranným obalom a dvojročnou nadštandardnou zárukou, pri ktorej Amazon tablety vymení za nový, ak dôjde k jeho poškodeniu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Amazon #čítačka #čítačka kníh #Kindle #Fire HD #Kindle Voyage