Prestigio už bude predávať aj diaľkovo ovládané LED žiarovky

Firma Prestigio, známa najmä svojimi tabletmi a smartfónmi, rozšírila produktové portfólio o diaľkovo ovládané LED žiarovky. So smartfónom budú komunikovať cez Bluetooth a prilákať sa pokúsia najmä cenou.

21.09.2014 20:10
prestigio, inteligentné žiarovka Foto:
Prestigio bude predávať inteligentné žiarovky v troch variantoch.
debata

Spoločnosť Prestigio, ktorá sa na Slovensku pokúša presadiť so svojimi tabletmi, telefónmi a najnovšie aj inteligentným príslušenstvom našla ďalší zaujímavý segment výrobkov. Firma oznámila, že na slovenský trh bude dodávať LED žiarovky s Bluetooth a podporou ovládania na diaľku prostredníctvom smartfónu.

Podobné žiarovky už vyrába napríklad Philips pod označením Hue, firma Lifx, Insteon alebo Robosmart. Tým sa zoznam najväčších výrobcov diaľkovo ovládaných žiaroviek končí. Na Slovensku bolo v niektorých internetových obchodoch možné žiarovky Philips Hue kúpiť, firma ich však oficiálne cez lokálneho distribútora nepredáva.

Menej funkcií než konkurencia, no výmenou za nižšiu cenu
Žiarovky Hue majú niekoľko zaujímavých funkcií, keď dokážu napríklad blikaním upozorniť na nové správy na sociálnych sieťach, reagovať na zmenu svetelných podmienok a počasia, svetelný profil prispôsobia tiež konkrétnemu užívateľovi. Prestigio pri svojich Bluetooth žiarovkách podobné vymoženosti neponúka, jednoduché funkcie však bude kompenzovať cenou, vďaka ktorej by sa na trhu mohli presadiť. Philips predáva jednu žiarovku za približne 60 eur, sadu troch žiaroviek spolu s centrálnym ovládačom potom za 200 eur. Prestigio bude žiarovky predávať za 19,99 (jednofarebné), respektíve za 25,99 eur (farebná).

Žiarovky od Prestigia budú na trhu dostupné v troch prevedeniach so studeným bielym svetlom (s farebnou teplotou 5000 Kelvinov), s teplým bielym svetlom (s farebnou teplotou 3000 Kelvinov) a s možnosťou ovládania farebného odtieňa. Všetky tri modely majú trvalý svetelný tok 500 lúmenov, ktoré sú ekvivalentné k jednej 60 Wattovej žiarovke, pri spotrebne 7 Wattov.

Prístup k ovládaniu žiaroviek bude možné ochrániť PIN kódom
Žiarovky energiu spotrebovávajú aj keď nesvietia a to najmä kvôli prítomnému Bluetooth modulu. Ich spotreba v pohotovostnom režime je údajne nižšia než 0,5 Wattu. Ovládať ich možno cez Bluetooth zo vzdialeností do 15 metrov s možnosťou softvérového spárovania viacerých žiaroviek prostredníctvom aplikácie v smartfóne so systémom Android. Aplikácia umožní takisto nastaviť predvolený čas zapnutia a vypnutia žiarovky, zároveň možno ich ovládanie zabezpečiť PIN kódom. V blízkej budúcnosti firma pripravuje uvedenia centrálneho zariadenia MultiCenter Smart Home Ready, ktoré žiarovky prepojí navzájom a spojí aj s ďalšími spotrebičmi v domácnosti. Prestigio oznámilo aj rozšírenie podpory ovládania žiaroviek pre systém iOS, pre ktorý by mala byť aplikácia dostupná v najbližších týždňoch.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Prestigio #Philips Hue #inteligené žiarovky #Bluetooth