Samsung v Európe s notebookmi pohorel. Sťahuje ich z trhu

Firme sa aj napriek veľkému úsiliu nepodarilo s notebookmi presadiť. Všetky modely notebookov a chromebookov už v Európe nebudú dostupné. Samsung tak nasleduje neúspešné Sony, ktoré začiatkom roka predalo celú počítačovú divíziu japonskému investičnému fondu.

24.09.2014 21:06
samsung chromebook, notebook, chrome OS Foto:
Ilustračné foto
debata

Samsung, ktorý sa viackrát pokúsil presadiť na trhu s notebookmi v Európe pohorel. Pred niekoľkými rokmi, keď firma vstupovala do nového segmentu spotrebnej elektroniky, mala nie len veľké očakávania ale aj ambiciózne ciele. Zatiaľ čo smartfóny, hybridné phablety a tablety predáva v státisícoch a prakticky ovláda trh, s notebokmi a počítačmi to neplatí.

Európsky trh s počítačmi je podľa hovorcu Samsungu špecifický. Spotrebitelia majú iné požiadavky, navyše celému segmentu sa darí každým rokom menej. Biznis s počítačmi a notebookmi dlhodobo klesá a tento trend pocítila kórejská firma asi najviac zo všetkých. “Hovoríme o špecifikáciách konkrétneho regiónu a nie o vlastnostiach a dopyte na iných trhoch,” uviedol hovorca v rozhovore pre server TechAdvisor. Z európskeho trhu by mal Samsung v najbližších týždňoch stiahnuť všetky svoje notebooky vrátane notebookov s operačným systémom Chrome OS.

Samsung pritom nie je jedinou firmou, ktorá sa rozhodla opustiť európsky trh s počítačmi. Japonské Sony na začiatku roka oznámilo odpredaj svojej počítačovej divízie investičnému fondu Japan Industrial Partners, ktorý síce plánuje notebooky a počítače s logom Vaio vyrábať aj naďalej, no bez značky Sony ich bude ponúkať len na japonskom trhu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Samsung #notebook #Vaio #Chromebook