Test: Huawei Ascend P7 stále útočí cenou. Ponúka ale oveľa viac

Čínsky Huawei našiel recept na európskych spotrebiteľov. Smartfón Ascend P7 má stále čo ponúknuť a za cenu, ktorá je až podozrivo nízka. Prinášame vám krátku recenziu jedného z najpredávanejších smartfónov strednej triedy na Slovensku.

27.09.2014 07:00
Huawei Ascend P7, smartfón Foto:
Huawei Ascend P7 pri predstavení okamžite zaujal svojou cenou. Na trhu sa mu darí aj naďalej.
debata (8)

Čínska značka s ktorou sa stotožňuje čoraz viac ľudí v Európe, doháňa silnú konkurenciu. Tlačí najmä na cenu, čo však neznamená, že jej smartfóny nič iné nedokážu. Pre mnohých často veľavravná cena totiž nie len v prípade Huawei Ascend P7 ale aj modelu Mate7 veľa nehovorí. Lacný čínsky smartfón totiž nie len že na drahšiu konkurenciu stačí, vo viacerých ohľadoch ju dokonca prekonáva.

Nekončiace ambície čínskeho draka
Huawei rozdal karty a svojou ambicióznou hrou sa mu, zdá sa, darí. Značka, ktorá bola ešte donedávna pre našinca neznámym pojmom a v predajni operátora siahol po jej smartfónoch len náhodou, získava na hodnote. Čínania našli recept ako zapôsobiť na európskych spotrebiteľov. Huawei so svojim modelom Ascend P7 je toho ukážkou a firma plánuje v úspešnom ťažení pokračovať aj s modelom Ascend Mate 7.

Smartfón Ascend P7 dokázal nadviazať na svojho minuloročného predchodcu P6 a prišiel s vylepšeniami, ktoré niektorí užívatelia nemohli stráviť – najmä po stránke výkonu a absencie LTE. Nástupcovi už dostatok hrubého výkonu a podpora sietí štvrtej generácie nechýba, navyše výrobca sa dokázal s hardvérom popasovať rovnako dobre ako so softvérom a to tak, aby v konečnom dôsledku nezdvíhal cenovú latku.

Konzervatívny dizajn a žiadne experiment
Už na prvý pohľad je zaujímavé, že Huawei stavil na istotu už po stránke dizajnu, keď telo prístroja stojí na pomedzí iPhonu 4 a modelového radu Z od Sony. Celohliníkovému telu, ktoré je na jednej strane ľahké no na strane druhej sa nekamaráti so škrabancami a agresívnejším používaním, sa výrobca vyhol a urobil dobre.

Konštrukcia smatrfónu Huawei Ascend P7... Foto: Huawei
Huawei Ascend P7, smartfón Konštrukcia smatrfónu Huawei Ascend P7 pripomína iPhone 4 v kombinácii so smartfónmi z rodiny Xperia Z od Sony.

Na zadnej strane, rovnako ako na prednej sa nachádza sklo posilnené odolnou krycou vrstvou Gorilla Glass. Po stránke konštrukcie telefón nevyvoláva dojem plastovej hračky, pri pevnejšom uchopení nič nevŕzga a jednotlivé časti k sebe náležite priliehajú bez viditeľnej vôle. Zariadenie sa navyše veľmi dobre drží, a to aj napriek veľmi úzkemu profilu a absencii gumového, koženého či iného gripu na zadnej strane. Oproti telu z hliníka má značne navrch nie len po estetickej stránke.

Ergonómia je na prvom mieste, výkon a parametre taktiež
Výrobca nič nepokazil ani rozmiestnením tlačidiel, ktoré sa nachádzajú v strede pravej časti. Ovládať ich možno pohodlne jednou rukou, čo je však o čosi komplikovanejšie na päťpalcovom displeji, aj keď Huawei spravil všetko preto aby ergonómia používania zostala zachovaná aj po stránke softvéru. Reproduktor umiestnený na zadnej strane mierne kazí celiství dizajn a pri manipulácii môže byť zvuk tlmený. Vhodnejšie by bolo jeho umiestnenie na spodnú alebo bočnú časť zariadenia.

Výrobca si zjavne uvedomuje, akú úlohu zohráva displej a že práve jeho kvalita môže byť pre mnohých zásadným argumentom pri kúpe. Displej s technológiou IPS a s Full HD rozlíšením je presne taký, aký si podobné zariadenie zaslúži. Zobrazenie farieb, odozva a dobrá čitateľnosť na slnku si zaslúžia pochvalu. Použité štvorjadro z vlastnej dielne s taktom do 1,8 GHz a grafický procesor Mali-340MP4 a dva gigabajty operačnej pamäte nie len že s nadhľadom postačujú najnáročnejším aplikáciám a hrám, rezerva vo výkone sa môže užívateľovi hodiť aj do budúcnosti. Na druhej strane je ale nutné zdôrazniť, že výkonu je síce dostatok, no dlhodobé zaťaženie si vypýta svoju daň v podobe nižšej výdrže. Výrobca síce systém optimalizoval, no viac ako jeden či jeden a pol dňa výdrže od smartfónu očakávať nemožno.

Android dostal novú tvár. Rozhranie pripomína prostredie iOS
Android si Huawei prispôsobil svojim predstavám a pomohol si s vlastným rozhraním EmotionUI, ktoré odladil tak, aby užívateľ necítil ujmu ani pri odlišnom rozmiestnení aplikácií, ich triedeniu a prístupu k nim. Trojica softvérových tlačidiel sa síce nachádza v spodnej časti obrazovky, no keďže nejde o fixne ohraničenú plochu, tlačidlá sa objavujú len tam, kde je to nevyhnutné. Jednoduchší prístup k aplikáciám, ktoré sa už aj tak delia o plochu na domácej obrazovke, podobne ako v systéme iOS, umožňuje aj softvérové tlačidlo pre rýchly prístup k vybraným aplikáciám. Posuvná lišta sa nachádza tak v hornej ako aj spodnej časti a umožňuje prístup k rýchlym nastaveniam jasu, Wi-Fi, mobilných dát a mnohých ďalších.

Huawei s fotoaparátom príliš nešpekuloval, napriek tomu milo prekvapil
Smatfón zaujal aj svojim fotoaparátom. Zatiaľ čo iní výrobcovia (až na výnimky) nerozvážne umiestňujú na prednú stranu snímač s rozlíšením maximálne 5 megapixelov, Huawei sa rozhodol pre snímač s ôsmimi megapixelmi. Urobil tak z prostého dôvodu – kvôli neutíchajúcej vlnej takzvaných selfies, teda autoportrétov. Fenoménom, ku ktorému sa snaží výrobca prilákať je takzvané groufie – skupinové autoportréty. Na zadnej strane sa nachádza fotoaparát s trinástimi megapixelmi so snímačom Sony a nasvetľovacia LED dióda.

Na prednej strane smartfónu sa nachádza kamera... Foto: Huawei
Huawei Ascend P7, smartfón Na prednej strane smartfónu sa nachádza kamera s rozlíšením 8 Megapixelov. Určená je najmä na selfie.

Snímky zhotovené hlavným fotoaparátom sú živé, ostré bez zjavných defektov, no pri detailnom priblížení je možné pozorovať o šum najmä pri nie objektoch v tieni či pri fotení v nie dokonalých svetelných podmienkach. Hovoriť ale možno len o drobnosti, ktorá užívateľom zrejme prekážať nebude. Navyše pri zhoršených svetelných podmienkach telefón snímky nasilu neupravuje a nesnaží sa zbytočne potlačiť šum na úkor následnej kvality a nežiadúceho rozostrenia. Zhotovené fotky je možné takisto upravovať a to priamo v telefóne za pomoci predvolených filtrov a efektov, ktorých nie je málo.

Za málo peňazí ešte stále veľa muziky
Huawei svoj plne vybavený smartfón Ascend P7, ktorý dnes patrí do vyššej strednej triedy, predáva za za necelých 350 eur, aj keď medzičasom jeho cena spadla blízko hranice 300 eur. Pri tejto cene nemožno smartfónu naozaj čo vytknúť, hravo a s prehľadom dokáže konkurovať oveľa drahším prístrojom od Sony či Samsungu. Výrobca si dal záležať nie len na tom, aby telefón dobre vyzeral, ale aby dobrý dojem nepokazil ani softvér, respektíve jeho nadstavba. Tá je prepracovaná do detailu a je zrejmé, že Číňanom záleží na tom, aby si našli lojálnu skupinu zákazníkov, ktorí v budúcnosti nebudú vyhľadávať podobné telefóny len kvôli ich nízkej cene.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #smartfón #Huawei Acend P7 #Mate 7