Apple sa postupne mení. Dôkazom sú aj nové tablety a počítače

Apple predstavil nové tablety iPad Air 2 a iPad mini 3 a počítače iMac a Mac mini. Sú dôkazom, že firma musí kvôli klesajúcemu dopytu robiť viaceré ústupky.

17.10.2014 15:30
iPad, Apple, iPad mini 3, tablet Foto:
Apple predstavil tretiu generáciu tabletu iPad mini, bohužiaľ bez výraznejších zmien.
debata

Apple sa pod taktovkou súčasného šéfa Tima Cooka postupne mení. Stratégia firmy, ktorá minulosti stavila na jeden, maximálne dva kľúčové produkty z každého segmentu, už nie je tak ucelená. Po tom, čo spoločnosť v septembri megalomansky predstavila nové smartfóny iPhone a hodinky Watch sa snaží opäť pritiahnuť pozornosť s novými tabletmi iPad Air 2, iPad Mini 3, počítačmi iMac a Mac mini. Ani zďaleka im však Apple nevenoval toľko priestoru ako v minulosti, tak po stránke inovácií ako aj samotnej prezentácie.

Predaj počítačov a tabletov klesá a Apple si to uvedomuje
Je zrejmé, že Apple už v segmente počítačov a tabletov netlačí tak na “pílu” ako v minulosti. Pravdepodobne si uvedomuje, že životný cyklus, v ktorom boli počítače iMac, Mac Mini a tablety iPad na vrchole prechádza, z marketingového pohľadu, z kvadrantu dojnej kravy do kvadrantu psa. Dôkazom toho je klesajúci dopyt aj cenová politika, ktorá už nie je tak striktná ako pred dvoma rokmi. Apple sa usiluje udržať si lojalitu cieľovej skupiny zákazníkov a pomáha si už aj cenou. Vie, že jeho pozícia už nie je tak neohrozená ako v nedávnej minulosti. Nové iPady síce štartujú na rovnakej cene ako ich predchodcovia, no firma bude staršie generácie ponúkať aj naďalej, s výrazne nižšou cenou. V prípade tretieho iPadu Mini bude dokonca predávať všetky tri generácie.

Nový iPad Air 2 je tenší a výkonnejší
Tablet iPad Air 2, ktorý priamo nadväzuje na svojho štíhleho predchodcu, je so svojimi 6,1 milimetrami takmer o pätinu tenší. Jeho displej má takisto špeciálny antireflexný povrch, ktorý má efektívnejšie brániť možným odleskom na slnku alebo pri umelom osvetlení. Apple v tablete vymenil aj procesor, ktorý má v porovnaní s procesorom A8 o 40 percent vyšší hrubý výpočtový výkon a 2,5-krát vyšší grafický výkon.

Druhá generácia tabletu iPad Air je o 18... Foto: Apple
iPad, Apple, iPad mini 3, tablet Druhá generácia tabletu iPad Air je o 18 percent tenšia než predošlý model.

Na zadnej strane sa nachádza kamera s ôsmimi megapixelmi, s ktorou je možné natáčať aj spomalené videá so 120 snímkami za sekundu. iPad Air 2 dostal cenovku 499 dolárov v základnej 16 GB verzii. Za tablet so 64 gigabajtami záujemca zaplatí o sto dolárov viac, u 128 GB verzie o dvesto dolárov viac. Verzia s LTE modulom je o 130 dolárov drahšia.

iPad mini vo svojej tretej generácii je sklamaním
Apple veľa pozornosti tretej generácie iPadu Mini nevenoval. Zrejme preto, že okrem snímača odtlačkov prstov a nového farebného variantu neprináša prakticky žiadne novinky. Generačná výmena je síce symbolická, no Apple mal aspoň dôvod pre zlacnenie druhej a dokonca aj prvej generácie tabletu iPad Mini. Druhú generáciu tabletu je tak možné kúpiť za cenu o sto dolárov nižšiu a pôvodný iPad Mini už za 249 dolárov.

Počítač iMac má displej s extrémnym rozlíšením a vyšší výkon
Kľúčovým produktom v rámci celej prezentácie bol nový 27-palcový počítač iMac, ktorý má nie len výkonnejší hardvér ale aj nový IPS retina displej s rozlíšením, ktoré Apple označil ako 5K. Veľký displej tak na šírku zobrazí až 5120 a na výšku 2880 bodov, navyše má byť takmer o tretinu úspornejší než bežné displeje.

All-in-one počítač iMac dostal nový displej s... Foto: Apple
Apple, Mac, iMac, počítač All-in-one počítač iMac dostal nový displej s extrémne vysokým rozlíšením.

V prípade procesoru bolo použité štvorjadro Core i5 od Intelu s frekvenciou 3,5 Ghz s možnosťou automatizovaného prechodu na 3,9 GHz pri režime Turbo. V predaji bude takisto verzia s výkonnejším procesorom Core i7 s taktom 4 GHz. Grafická karta od AMD (model Radeon R9 M290X) má 2 GB pamäti, opäť s možnosťou výberu výkonnejšieho variantu so štyrmi gigabajtami. Štandardná výbava obsahuje 8 GB operačnej pamäte a disk s kapacitou 1 terabajt. Apple si za nový iMac pýta 2499 dolárov. Naďalej ale bude predávať aj starší model.

Mac mini zásadnejšia zmena čaká až s príchodom nových procesorov
Firma po dlhej dobe aktualizovala aj počítač Mac mini, ktorého posledná verzia pochádza ešte z roku 2012. Tak ako sa špekulovalo o meškaní v súvislosti s uvedením novej generácie Broadwell procesorov od Intelu, tak Apple prekvapil a použil “len” súčasnú rodinu procesorov Haswell.

Počítač Mac mini čakajú výraznejšie zmeny až s... Foto: Apple
Apple, Mac, Mac mini, počítač Počítač Mac mini čakajú výraznejšie zmeny až s príchodom nových procesorov Intel z rodiny Broadwell.

U najlacnejšieho modelu s procesorom i5 a taktom 1,4 GHz znížil cenu o sto dolárov a predávať ho bude za 499 dolárov. Súčasťou počítača bude integrovaná grafická karta Intel HD 500, pribudol tiež druhý Thunderbolt port a možnosť osadenia pevného alebo SSD disku s kapacitou 1 terabajt.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Apple #iPad #tim cook #iPad mini #iMac #Mac mini