Amazon predstavil reproduktor, ktorý odpovie na akékoľvek otázky

Reproduktor Echo od Amazonu sa má stať novým členom domácnosti. Okrem prehrávania hudby dokáže nahradiť osobnú asistentku. Stačí sa nahlas spýtať a Alexa údajne odpovie na čokoľvek.

09.11.2014 09:00
amazon echo, reproduktor, alexa Foto:
Amazon predstavil reproduktor Echo, ktorý v sebe ukrýva hlasovú asistentku Alexa.
debata (4)

Domnienka, že hlasový asistent môže byť len súčasťou mobilu, tabletu, počítača alebo automobilu je, zdá sa, mylná. Ako ukázal Amazon, pomocník môže byť ukrytý aj v obyčajnom reproduktore odloženom na poličke v kuchyni. Podobne ako u okuliarov Glass od Google či asistentky Siri od Apple stačí vysloviť svoje prianie a reproduktor informáciu vyhľadá na internete a v takmer reálnom čase na otázku zodpovie.

Alexa nájde odpovede na otázky na internete
Amazon o svojom inteligentnom reproduktore hovorí ako o novom členovi domácnosti, ktorý dokáže poradiť s takmer čímkoľvek. Asistentka ukrytá v zariadení Echo reaguje na oslovenie “Alexa” a vyhľadáva informácie z verejne dostupných zdrojov. Odpovedať by mala nie len na bežné otázky, na ktoré je schopná odpovedať aj Wikipédia, ale vyhľadá tiež informácie o počasí, aktuálnom spravodajstve a poslúži aj ako kalendár, časovač či pripomienkovač. Echo je samozrejme nie je len prevteleným asistentom, ale funguje aj ako bežný reproduktor, ktorý prehráva hudbu z internetu (napríklad z iTunes, Pandory a Spotify) alebo zo zariadení spárovaných cez Bluetooth.

Echo vo svojej hornej časti obsahuje sedem smerových mikrofónov, ktoré by mali byť dostatočne citlivé aby zachytili hlas aj z väčšej vzdialenosti a pri bežnom okolitom hluku. Zatiaľ čo mikrofóny sú prispôsobené, aby zachytili zvuk zo všetkých smerov, dvojica reproduktorov je umiestnená zas tak, aby do všetkých smerov dokázala hudbu prehrávať. Cena za zariadenie nie je malá, no ani prehnaná. Amazon si za Echo od bežných spotrebiteľov vypýta 199 dolárov, od svojich verných predplatiteľov služby Prime len 99 dolárov. Problémom je ale zatiaľ dostupnosť. Echo je možné objednať až po tom, čo záujemca získa od firmy akúsi pozvánku, o ktorú môže zažiadať cez online formulár.

Amazon bude pomocou reproduktora sledovať čo ľudí zaujíma
Spoločnosť síce detailne nepopisuje ako so zachytenými údajmi narába, je však zrejmé, že jedným z cieľov Amazonu je skvalitniť “zážitok z nakupovania” a urobiť ho jednoduchším. V skratke – predávať to, čo ľudí najviac zaujíma a po čom je najväčší dopyt. Reproduktor Amazonu umožní lepšie spoznať správanie svojich zákazníkov, čoho výsledkom môže byť aj akési personalizované nakupovanie. Spoločnosť napokon sama priznáva, že zariadenie je schopné nie len vykonávať presne definované povely, ale dokáže sa takisto učiť a prispôsobiť reči, slovnej zásobe a najmä osobným preferenciám majiteľa. Stačí preto už len, aby Amazon reproduktor spojil so svojim obchodom a umožnil prostredníctvom neho nakupovať produkty a služby jednoduchým vyslovením kľúčového slova.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Amazon #umelá inteligencia #reproduktor #Echo #Alexa #osobná asistentka